8 Ağustos 2014 Cuma

Peynirli tava böreği


 
 
Herkese merhaba,

Ani ve acil misafirlere sadece 10 dakikada hazırlayabileceğiniz, yumuşacık, lezzetli ve hafif bir börek tarifim var size ;)
 
 
 


Daha kalın, yoğun bir börek olmasını isterseniz yufka sayısını 3’e kadar çıkarabilirsiniz ama yufka sayısı arttıkça tava ağırlaştığından ve böreği ters çevirmek benim gibi ince bilekli bi kız için zorlaştığından 1,5 yufka kullanarak 2 ayrı börek elde etmeyi tercih ediyorum genellikle.

Her aşamasını fotoğrafladım, sanki böreği yanınızda yapıyormuşum gibi olsun diye. Aslında videoya da çekebilirdik ama inşallah bir sonraki tarife :)

Malzemeleri 1,5 yufkalık tek börek için yazıyorum, yufka miktarınıza göre artırabilirsiniz.

 
Malzemeler:

1,5 adet hazır yufka

¾ çay bardağı süt

¼ su bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı rendelenmiş yağlı peynir

1 tutam kıyılmış maydanoz

Tuz, pulbiber

 
Bir kapta peynir, kıyılmış maydanoz, tuz ve pulbiberle iç harcımızı hazırlıyoruz.
 
 

 

 
Başka bir kapta da süt ve yağı çırpıp böreğimizin sosunu yapıyoruz.
 
 

 

 
Teflon ya da seramik tavamızın altına 1 tatlı kaşığı kadar yağ damlatıp her tarafını yağlıyoruz. Tam olan yufkamızı açıp tavaya eşit olacak şekilde oturtuyoruz ve en kenardaki fazlalıklardan 4-5 cmlik kadar koparıyoruz.








Kopardığımız yufka parçalarını tavanın ortasına yerleştirip sosumuzla ıslatıyoruz. Yarım yufkamızın da yarısını alıp gene küçük parçalar şeklinde yayıyoruz ve bu kez peynirli harcımızı döküp eşit olacak şekilde dağıtıyoruz.








Kalan çeyrek yufkayı da peynirli harcın üzerine kapatıp sosla biraz ıslatıp en alttaki yufkanın dışarıda kalan kısımlarını üzerine kapatıyoruz ve sosumuzdan 2-3 kaşık kadar döküp kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.










Ara ara kontrol edip altı istediğiniz kızarıklığa ulaşınca tavanın kapağı ya da düz bir tabak yardımıyla böreği ters çeviriyoruz.
 
 

 
 
 
Kızarmış olan yüze de 1-2 kaşık sos döküp tekrar kapağı kapatıyoruz ve diğer yüzünün kızarmasını bekliyoruz.

 
 





İşte bu kadar kolay ;)

Notlar: Ocağın ayarına dikkat edin, fazla açarsanız içi pişmeden altını yakarsınız ki bu pek istediğimiz bir durum değil. Bir de daha çıtır çıtır bir börek istiyorsanız en dışına sürdüğünüz sos miktarını azaltabilirsiniz. Ayrıca peynir olarak yağlı, kolay eriyen bir çeşit kullanırsanız dilimledikten sonra böreğin içinden dökülme ihtimalini minimuma indirirsiniz.





 
 
Ben 6 yufkadan toplam 4 tava böreği yaptım, her birini de 6’ya bölüp 24 dilim börek elde ettim. Siz de boş bir vaktinizde benim gibi yapıp saklama kaplarına doldurup dondurucuya atabilirsiniz. Çözdürüp ısıttıktan sonra yeni pişmiş gibi oluyor ;)
 
 

 

 
Herkese sevgiler :)
 
 
 
 
 
 
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...