8 Ağustos 2014 Cuma

Damla çikolatalı nişastalı kurabiye


 
 
Merhabalar,

Mantar kurabiye olmak üzere yola çıkmış ancak son anda yapılan ufak ekleme çıkarmalarla damla çikolatalı olmuş nişastalı bir kurabiye tarifi ile yeniden birlikteyiz :)
 
 

 

 
Bembeyaz harika görünümleriyle cezbeden nişastalı kurabiyelerin en kötü yanı ilk ısırıkta paramparça olması ve ağızda acı bir tat bırakmasıdır. BURAYI tıklayarak okuyabileceğiniz mantar kurabiyemdeki gibi nişastası az ve benim gibi kurabiyede yumurta sevmeyenler için yumurtasız bir tarif bugünkü. Damla çikolata yerine fındık, fıstık, badem, üzüm, ceviz gibi aklınıza gelen her şeyi kullanabileceğiniz ve yiyenlerin hazır zannettiği pastane kurabiyesinin malzemelerine bir bakalım:

 
Malzemeler:

1 paket (250 gr) oda sıcaklığında margarin

¾ su bardağı pudra şekeri

1 su bardağı nişasta

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Aldığı kadar un

1 çay bardağı bitter damla çikolata

Damla çikolata dışındaki malzemelerle yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Bu aşamada un eklerken dikkatli olun, fazla kaçırırsanız sert ve kırılgan bir hamur elde edersiniz ki bu bize taş gibi, çatlamış kurabiyeler verir. Olabildiğince yumuşak, ipek gibi bir hamur elde etmeye çalışın. Zaten yoğurdukça cıvık gibi hissettiğiniz hamurun toparlandığını fark edeceksiniz.
 

 

 
Hamuru iyice yoğurduktan sonra damla çikolatanın ¾’ünü ekleyip hafifçe yoğuruyoruz. Olabildiğince çabuk hareket edin çünkü elinizin sıcaklığıyla çikolatalar erimeye başlıyor ve hamura dağılıyorlar. Dilerseniz fırın tepsisini hazırlayana ve fırını ısıtana kadar hamurunuzu 10-15 dakika buzdolabında bekletebilirsiniz, böylece şekillendirirken çikolataların daha fazla erimesini önlemiş olursunuz.
 
 

 

 
Cevizden daha küçük parçalar kopardığımız hamuru yuvarlayıp hafifçe yassılaştırıyoruz ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz. Pişerken yayılma ve kabarıp büyüme ihtimaline karşı kurabiyelerimizin arasında en az 2-3 cm boşluk bırakmayı unutmuyoruz.
 


 


Şekillendirirken fark edeceksiniz ki çikolataların bir kısmı kurabiyelerin içinde kaldığından yüzeyde pek çikolata görünmüyor. Zaten damla çikolataların bir kısmını da bunun için ayırmıştık. Her kurabiyeye 2-3 tane çikoyu gelişigüzel batırıyoruz ve önceden ısıttığımız 160 derecelik fırında pişmeye bırakıyoruz.
 
 

 

 
Gözünüz 18-20 dakika kadar pişireceğimiz kurabiyelerin üzerinde olsun, çünkü sadece altının hafifçe kızarmasını, üzerinin bembeyaz kalmasını istiyoruz. Çatal, kürdan vs. batırdığınızda pişmemiş gibi gelebilir ama bekledikçe içini çekecektir. Bir de fırını kapattıktan sonra kurabiyeleri içinde bırakmayın, dışarı çıkarın ki pişmeye devam ederek taş gibi olabilirler -başıma gelmişliği var- :)
 
 

 

 
Ben bu malzemelerle 35 adet orta boy kurabiye elde ettim. Bizim evdeki kurabiye canavarı tüm tepsiyi yiyebilme kapasitesine sahip ama fazla geleceğini düşünürseniz yarım ölçü de yapabilirsiniz. Bir de eğer fırınınız ve dolayısıyla tepsiniz benimki kadar büyük değilse 1,5 ve hatta 2 tepsi kurabiye elde edersiniz. Fazlasını kapalı bir kap ya da buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuda aylarca saklayabilir, misafir gelmeden yarım saat önce çıkarıp birazcık ısıtarak yeni pişmiş gibi tazecik kurabiyeler elde edebilirsiniz. Dışarıda da yaklaşık 1 hafta kapalı bir kavanozda ya da benim gibi cam fanusta saklayabilirsiniz.
 


 

 
Nişastasız ve margarinsiz bir tarif arayanlar için de portakallı ve damla çikolatalı kurabiyemi öneririm. Okumak için TIK TIK ;)

Afiyet olsun!
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...