Şimdiye
kadar cesaret edememiş, hiç denememiş olanlar için zeytinyağlı yaprak sarmanın
her aşamasını tek tek fotoğrafladım, panik yok :)
Her
ailenin kendine özgü bir bayram menüsü vardır ya, bizim ailenin hiç değişmeyen
ve hiç bir bayram evimizden eksik olmayanı da zeytinyağlı yaprak sarmadır. Anneciğimin,
halalarımın ve rahmetli babaannemin sarmaları farklı tatlarda ve hepsi
birbirinden lezzetli olur. Benim de 10 yaşından beri annemle birlikte sarabildiğim
fakat tek başıma ilk defa 2 sene önce denediğim ve o günden beri gözümü
korkutmayan zeytinyağlı yaprak sarma tarifini vermek bugüne kısmet oldu.
Öncelikle belirtmeliyim ki en önemlisi asma yaprağı seçimi. Biz babamın
bağından topladığımız için şanslıyız, içi nasıl olursa olsun ekşi ve lezzetli
olur ama eğer pazardan alacaksanız çabuk pişebilmesi için kartlaşmamış, küçük
ve mümkünse ekşi yaprakları tercih etmelisiniz.
Zeytinyağlı
dolma harcının malzemelerini ve yapılışını BURADA vermiştim ama tekrar
yazıyorum. Orta boy bir tencere dolusu yaprak sarma için aşağıdaki miktarlar
yeterli olacaktır.
İç
harcı için malzemeler:
2
büyük boy kuru soğan
2
su bardağı pirinç
2
yemek kaşığı domates salçası
1
yemek kaşığı biber salçası
1
yemek kaşığı yedibahar (biz biraz abartıyo olabiliriz, siz azaltabilirsiniz)
1
çay kaşığı kimyon
2
tepeleme yemek kaşığı kuru nane
Bir
demet kıyılmış maydanoz
Bir
demet kıyılmış dereotu
Yarım
çay bardağı zeytinyağı
1
büyük limonun suyu
Tuz
ve pul biber
Yıkadığımız
pirinçler tuzlu suda beklerken soğanları minicik doğrayıp zeytinyağında
kavurmaya başlıyoruz, soğanlar pembeleşmeye başlayınca da domates ve biber
salçaları ile baharatı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Son olarak da
süzdüğümüz pirinçleri katıp biraz daha kavurup 2 - 2,5 su bardağı sıcak su
ekliyoruz. Pirinçler suyunu çekince kuru nane ile kıydığımız yeşillikleri
ekleyip karıştırıyoruz ve ocağı kapatıyoruz. “Ama bu diri oldu, tam pişmedi”
diyenler olacaktır, zaten harcımız az pişmiş olmalı ki yapraklar pişene kadar pirinçler
ezilmesin. Yani pilav kıvamında değil, daha diri olmalı içimiz. Biraz
soğuduktan sonra içe limon suyunu ekleyip karıştırıyoruz. İsterseniz limon
suyunu pişerken yaprakların üzerine de dökebilirsiniz ama içine kattığınız
kadar lezzetli olmaz onu söyliyim :)
Ve
sıra geldi yaprakları sarmaya.
Ellerim
biraz küçük olduğundan yaprakları avucuma sığdıramıyorum, tahtada sarıyorum
ben. Düz bir tabak ya da tahtaya yaprağımızı damarlı kısmı üstte, parlak kısmı
altta kalacak şekilde (bu ayrıntı önemli) seriyoruz. İçimiz diri olduğu için
pişerken dolmaların şişip patlama ihtimalini düşünerek az koyuyoruz. Orta boy
bir yaprağa 1 çay kaşığı iç yeterli, hem yaprağınız büyük bile olsa minik ve sempatik
dolmalarınız olur ;)
Şekildeki
gibi sırasıyla önce sağ üst kısmı, sonra sol üst kısmı, daha sonra sağ alt
kısmı ve en son sol alt kısmı için üzerine kapatıyoruz. Şimdi yukarıdan
başlayarak aşağıya doğru sıkıca yuvarlayarak sarıyoruz. İşte bu kadar :)
Bakınız
serçe parmağımdan bile küçükler :)
Yaptığım
içle 2 küçük tencere dolma yaptım, hem sarmalar büyük tencerede pişerken
eziliyorlar hem de ilk tencere bittikten sonra ikinciyi pişirip taze taze ikram
etmek daha akıllıca, sonuçta bayram 4 gün sürüyor ve arife günü pişen dolma
bayram sonuna doğru tazeliğini yitiriyor.
Bu 1. tencere :)
Bu da 2. :)
Tencerenin
en altını –dibini tutma ihtimaline karşı- 3 kat yaprakla kaplayın,
dolmalarınızı bu yaprakların üzerine dizin. Çok sık olmamasına dikkat edin ki
aralarına su girebilsin. Yaklaşık 2 saat sürecek olan sarma işleminin ardından
tenceremizi ocağa alıyoruz ve 1-1,5 su bardağı ılık su ekleyip kısık ateşte
pişmeye bırakıyoruz. Eğer varsa cam kapaklı tencerede pişirmenizi öneririm,
böylece “suyu bitti mi” diye kontrol etmek için her defasında kapağını açmak
zorunda kalmazsınız. Ayrıca pişerken ve piştikten hemen sonra tencerenin kapağı
uzun süre açık kalırsa sarmalarınızın rengi kararır, buna dikkat edin.
Suyu
az gelirse biraz daha eklersiniz, yeterliyse de pişmek üzereyken dolmalarınızın
üzerine –her ne kadar içine bolca koymuş olsak da- bir miktar daha zeytinyağı
gezdirirseniz dolmalarınız parlak görünür.
Piştikten
sonra altını kapatıp kapağını açmadan 4-5 saat bekletmeniz Özen şefin
tavsiyesidir, sarmalar soğuyunca hem şekli düzgün olur hem de lezzeti belirgin
hale gelir. Eğer yapraklarınız yeterince ekşi değilse ve iç harcına kattığımız
limon az gelmişse tabağa aldıktan sonra limon sıkabilirsiniz. Ya da servis
ederken limon dilimleriyle süslerseniz hem sadece isteyenler ekstra limon
sıkabilirler hem de sunumu şık olur.
Eğer
sofraya getirecekseniz kapaklı bir kapta ya da benim yaptığım gibi ayaklı
fanusta servis ederseniz dolmalarınız kurumaz ;)
NOT
1: Salamura yaprak –çok tuzlu olabilir- kullanacaksanız tuz miktarına bakın ve
harcınıza ekleyeceğiniz tuz miktarına ona göre karar verin; sonra tansiyonlar
fırlamasın ;)
Hoşçakalın :))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder