22 Ekim 2013 Salı

Patatesli pamuk poğaça

Tarifini annemden öğrendiğim ve senelerdir evimizde yapılan bu poğaça yumuşacık olduğu için adını pamuk koyduk :) Bu kez patatesli yaptım ama peynirli-maydanozlu, sosisli, zeytinli gibi çeşitlerini yapmanız mümkün ;)



Hamuru için malzemeler:

2 yumurta (birinin sarısını üzerine sürmek için ayırıyoruz)
250 gram (1 paket) margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
1 paket instant maya
1 çay kaşığı tuz
1 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
Aldığı kadar un

İç harcı için:

3 orta boy haşlanmış patates
Tuz, pul biber, karabiber

Oda sıcaklığına getirdiğimiz tüm malzemelerimizle hamur yoğuruyoruz ancak un miktarını olabildiğince az tutmaya çalışın, hamurunuzun kulak memesinden çok daha yumuşak olması poğaçalarınızın pamuk olmasının garantisidir ;)

İyice yoğurduğumuz hamuru en az 2 saat sıcak bir odada (kalorifer peteğinin yanı gibi) mayalanması için bekletiyoruz.

Ceviz büyüklüğünde kopardığımız hamurları elimizde yuvarlayarak inceltiyoruz ve bir tarafına harcımızdan koyup kapatıyoruz ve tepsiye diziyoruz. Her poğaça arasında en az 3er cm boşluklar olmasına dikkat edin, pişerken büyüyüp birbirlerine yapışıyorlar. Ayrıca poğaçaların tepsiye yapışma riskini minimuma indirmek için de yağlı kağıt kullanıyorum.

Tepsiye dizdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürüp yarım saat daha bekletip ondan sonra fırına veriyoruz, böylece hamurumuz poğaça halini aldıktan sonra da tepside mayalanmaya devam ediyor.

180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar (fazla kurutmadan) 25-30 dakika pişirip fırından çıkarır çıkarmaz tepsimizin üzerine bir örtü örtüyoruz, sıcağıyla yumuşacık oluyor :)


Ben bu ölçülerle 3 tepsi poğaça yaptım ama fırınım küçük; büyük fırında 2 tepsi (yaklaşık 40-45 tane) çıkar diye düşünüyorum.


Eğer poğaçalarınızı hemen tüketmeyecekseniz benim gibi buzdolabı poşetine koyup dondurucuya atabilirsiniz, ani misafirlere ve işe geç kalınan sabahların kahvaltılarına birebir ;)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...