Tarifini
annemden öğrendiğim ve senelerdir evimizde yapılan bu poğaça yumuşacık olduğu
için adını pamuk koyduk :) Bu kez patatesli yaptım ama peynirli-maydanozlu,
sosisli, zeytinli gibi çeşitlerini yapmanız mümkün ;)
Hamuru için malzemeler:
2
yumurta (birinin sarısını üzerine sürmek için ayırıyoruz)
250
gram (1 paket) margarin
1
çay bardağı sıvıyağ
1
su bardağı yoğurt
1
su bardağı süt
1
paket instant maya
1
çay kaşığı tuz
1
tepeleme yemek kaşığı toz şeker
Aldığı
kadar un
İç
harcı için:
3
orta boy haşlanmış patates
Tuz,
pul biber, karabiber
Oda
sıcaklığına getirdiğimiz tüm malzemelerimizle hamur yoğuruyoruz ancak un
miktarını olabildiğince az tutmaya çalışın, hamurunuzun kulak memesinden çok
daha yumuşak olması poğaçalarınızın pamuk olmasının garantisidir ;)
İyice
yoğurduğumuz hamuru en az 2 saat sıcak bir odada (kalorifer peteğinin yanı
gibi) mayalanması için bekletiyoruz.
Ceviz
büyüklüğünde kopardığımız hamurları elimizde yuvarlayarak inceltiyoruz ve bir tarafına
harcımızdan koyup kapatıyoruz ve tepsiye diziyoruz. Her poğaça arasında en az
3er cm boşluklar olmasına dikkat edin, pişerken büyüyüp birbirlerine
yapışıyorlar. Ayrıca poğaçaların tepsiye yapışma riskini minimuma indirmek için
de yağlı kağıt kullanıyorum.
Tepsiye
dizdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürüp yarım saat daha bekletip ondan
sonra fırına veriyoruz, böylece hamurumuz poğaça halini aldıktan sonra da
tepside mayalanmaya devam ediyor.
180
derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar (fazla kurutmadan) 25-30
dakika pişirip fırından çıkarır çıkarmaz tepsimizin üzerine bir örtü örtüyoruz,
sıcağıyla yumuşacık oluyor :)
Ben
bu ölçülerle 3 tepsi poğaça yaptım ama fırınım küçük; büyük fırında 2 tepsi (yaklaşık 40-45 tane) çıkar diye düşünüyorum.
Eğer
poğaçalarınızı hemen tüketmeyecekseniz benim gibi buzdolabı poşetine koyup
dondurucuya atabilirsiniz, ani misafirlere ve işe geç kalınan sabahların
kahvaltılarına birebir ;)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder