“İyi
dolmanın ilk koşulu lezzetli bir harçtır.” diyor ve tarifime geçiyorum :)
Vereceğim
tarifle ister yaprak ya da lahana sarın, isterseniz biber veya patlıcan
doldurun; seçim sizin ;)
Bizim
evde dolma içleri acı, ekşi ve bol salçalı yapılır ama tatlımsı sevenler için
kayınvalidemin fıstık, kuş üzümü ve tarçınla yaptığı zeytinyağlı dolma harcını
da en kısa zamanda yazacağım :)
Malzemeler:
2
büyük boy kuru soğan
2
su bardağı pirinç
2
yemek kaşığı domates salçası
1
yemek kaşığı biber salçası
1
yemek kaşığı yedibahar (biz biraz abartıyo olabiliriz, siz azaltabilirsiniz)
1
çay kaşığı kimyon
2
tepeleme yemek kaşığı kuru nane
Bir
demet kıyılmış maydanoz
Bir
demet kıyılmış dereotu
Yarım
çay bardağı zeytinyağı
1
büyük limonun suyu
Tuz
ve pul biber
Yıkadığımız
pirinçler tuzlu suda beklerken soğanları minicik doğrayıp zeytinyağında
kavurmaya başlıyoruz, soğanlar yumuşamaya başlayınca da domates ve biber
salçaları ile baharatı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Son olarak da
süzdüğümüz pirinçleri katıp biraz daha kavurup 2 - 2,5 su bardağı sıcak su
ekliyoruz. Pirinçler suyunu çekince kuru nane ile kıydığımız yeşillikleri
ekleyip karıştırıyoruz ve ocağı kapatıyoruz. “Ama bu diri oldu, tam pişmedi”
diyenler olacaktır, zaten harcımız az pişmiş olmalı ki doldurduğumuz sebzeler
pişene kadar pirinçler ezilmesin. Yani pilav kıvamında değil, daha diri olmalı
iç harcı. Biraz soğuduktan sonra harca limon suyunu ekleyip karıştırıyoruz.
Limon suyunu isterseniz pişerken dolmalarınızın üzerine de dökebilirsiniz ama
içine kattığınız kadar lezzetli olmaz onu söyliyim :)
Ben
bu bayram bu harçla 3 farklı dolma yaptım, neler mi??
Zeytinyağlı Yaprak Sarması
Tarifi
azıcık uzun olduğu için BURADA detaylı olarak yazdım :)
Zeytinyağlı
Lahana Sarması
Lahananın
dış yapraklarını ayırıyoruz ve bir tencerede su kaynatıp biraz da tuz
ekledikten sonra yaprakları bu suda 5-6 dakika kadar haşlıyoruz. İşin zor kısmı
bundan sonra başlıyor; haşlayıp soğuttuğumuz yaprakları 10x10 cmlik kareler
olacak şekilde kesiyoruz. İçlerine birer tatlı kaşığı harç koyup kenarlarından
kıvırıp sarıyoruz. Lahana, asma ya da pazıdan daha sert ve biçimsiz olduğu için
biraz yamuk yumuk oluyor, yapacak bir şey yok :) Sarıp tencereyi doldurduktan
sonra 1 yemek kaşığı domates ve 1 yemek kaşığı biberi suda ezip dolmanın
üzerine gezdiriyoruz ve yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
Lahana
sarması etli daha çok seviliyor, etli lahana sarması tarifinde lahana
yapraklarının haşlanma ve doğranma işlemini daha detaylı yazacağım ;)
Zeytinyağlı
Biber Dolması
Biberleri
yıkadıktan ve çekirdeklerini çıkardıktan sonra üst kısmında biraz
boşluk kalacak şekilde dolduruyoruz. Tencereye dizip 2 parmak kadar salçalı
su ekleyip pişiriyoruz. İç harcımızdaki yağ miktarının az olduğunu düşünürseniz, suya
biraz da yağ ekleyebilirsiniz.
Biber
dolmasına fıstık, kuş üzümü ve tarçınla yapılan harç da çok yakışıyor, tarifi için TIK TIK :)
Hoşçakalın :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder