Roka
C vitamini bakımından zengin, bağışıklığı güçlendiren ve antioksidan etkisi
olan bir bitki. Roma İmparatorluğu döneminden beri yetiştirilen ancak son 20
yıldır Avrupa ve Amerika’da altın çağını yaşayan roka börek, pizza, makarna
gibi yemeklere konulsa da çoğunlukla salata olarak tüketiliyor. Ülkemizde de
özellikle balıkların yanında yapıp yediğimiz roka salatasını ben bugün tavukla
denedim.
Diyet
yapmak zaten yeterince sıkıcı; salatalarda bile farklılık arıyoruz.
Havuç-maydanoz-dereotu üçlüsüne bir değişiklik yapıp marul yerine roka ekledim
ve sonuca bayıldım :)
Salatası
için malzemeler:
Yarım
demet roka
1
orta boy havuç
8-10
dal maydanoz
8-10
dal dereotu
1
tatlı kaşığı zeytinyağı
1
limonun suyu
Tuz
Izgara
tavuk için malzemeler:
100-150
gram tavuk göğüs fileto (kemiksiz ve derisiz)
Tuz,
karabiber, pulbiber
Öncelikle
tavuğumuzu incecik (0,5 cm) dilimliyoruz. Benim gibi et dilimleme özürlüler
için çok pratik bir yöntemim var; dondurucudan çıkmış etler henüz buzu
çözülmeden inanılmaz kolay ve dilediğiniz incelikte kesilebiliyor, aklınızda
bulunsun :) Unutmayın ne kadar ince, o kadar çabuk pişme ;)
Buzları
çözülen ve oda sıcaklığına gelen tavukları hiç yağ koymadan iyice ısıttığımız
tavada arkası önü kızarana kadar pişiriyoruz. Zaten çok ince olduğu için
tavuklarımızın içinin pişmeme gibi bir şansı da kalmıyor.
Tavuklar
pişerken yeşilliklerimizi bıçak kullanmadan elimizle parçalıyoruz. Özellikle
maydanoz ve dereotu gibi narin yeşillikleri doğramak yerine dallarından ayırın
ki vitamini kaybolup gitmesin :) Havuçları da her zamanki gibi salatalık soyucu
ile uzun uzun şeritler halinde kestim, siz isterseniz rendeleyebilirsiniz.
Limon
suyu, tuz ve zeytinyağı ile harmanladığım salatamı karabiber, pul biber ve kekik serptiğim
tavuklarla servis ettim.
Yanında
1 dilim tam buğday ekmeği ile hem doyurucu hem kalorisi çok çok düşük ve
lezzetli bir kase salatamız oldu :)
Aynı salatayı haşlanmış tavuk ya da ton balığı ile de deneyebilirsiniz :)
Afiyet
olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder