25 Kasım 2013 Pazartesi

Kıymalı bamya yemeği

Diyet tariflerle devam ediyoruz :)



25 yaşına kadar tadına bile bakmadığım bamyayı yemediğim yılların acısını çıkarırcasına son 2 senedir sık sık pişiriyorum. Sebze yemeklerinde eti pek sevmem ama söz konusu bamya olunca işler değişiyor. Parça et de kullanabilirsiniz ama ben kıymayı tercih ediyorum, yemekle daha iyi özleşiyor. Dilerseniz yemeğinize bir su bardağı kadar haşlanmış nohut da ekleyebilirsiniz, bazı yörelerde bamyanın nohutlu yapıldığını duyunca deneyip pek beğenmiştim ;)

Bamya denilince çoğumuzun aklına tüylü ve salyalanan bir sebze geliyor maalesef, ama birkaç senedir bamyalarımızı babam bahçesinde yetiştiriyor ve küçücükken toplayıp dondurucuya atıyoruz. Satın aldığınız bamyalar ne kadar küçük olursa o kadar az tüylü ve çekirdekli olur. Bamya ile ilgili olarak önemli bir detay da limon: sadece lezzetini artırmıyor, aynı zamanda salyalanmasına da engel oluyor.
Ne kadar salça, baharat ve acı kullanırsanız yemeğiniz o kadar lezzetli, ne kadar az yağ ve az yağlı kıyma kullanırsanız o kadar hafif ve diyet olur diyerek malzeme listesine geçiyorum.


Malzemeler:
250 gram dana kıyma
1 büyük boy kuru soğan
300-400 gram bamya
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 büyük limonun suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Karabiber, pulbiber, tuz

2 yemek kaşığı zeytinyağı koyduğumuz tenceremizde önce kıymayı sonra minik minik doğradığımız soğanı kavuruyoruz. Soğanlar yumuşamaya başlayınca salça ve baharatları da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. 


Ardından bamyaları da tencereye alıp iyice karıştırdıktan sonra sıcak su ve limon suyunu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.



Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...