30 Mayıs 2014 Cuma

Zeytinyağlı Barbunya Pilaki


Sırada benim gibi yeni evlilerin hafta sonundan yapıp buzdolabına atabilecekleri ve canları istediğinde çıkarıp ister ısıtıp ana yemek, ister soğuk soğuk salata ya da meze gibi tüketebilecekleri bir tarif var.

Cantürk de ben de sıcak yemeyi sevmiyoruz barbunyayı, o yüzden zeytinyağlı yapıp yemeden önce dolapta soğutuyoruz.

Çok büyük beceri gerektirmeyen, az malzemeli ve pratik bir tarif olduğunu belirtip malzemelere geçiyorum.
 

Malzemeler:

1 su bardağı barbunya

1 orta boy havuç

1 büyük boy kuru soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

3-4 yemek kaşığı zeytinyağı (artırıp azaltabilirsiniz)

1 küp şeker

Tuz

Üzeri için:

Bir tutam maydanoz

Limon suyu

Barbunyamızı bir gece önceden ıslatıyoruz. Benimkiler yaklaşık 24 saat bekledikleri için epey yumuşamışlardı ama gene de yarım saat hafif diri kalacak şekilde haşladım. Bu arada yeri gelmişken söyleyeyim düdüklü tencereden ödüm kopar. Normal tencerede haşladığım için de bu kadar uzun sürdü, eğer düdüklü tencerede haşlayacaksanız 15 dakikayı geçirmemenizi öneririm.
 
Haşlanan barbunyaları süzdükten sonra soğanın kabuklarını soyup havucumuzu traşlıyoruz. Yemeklik doğradığımız soğan zeytinyağı ile kavrulurken havucumuzu halka halka doğruyoruz. Soğan diriliğini kaybetmeye başlayınca önce havucu, birkaç dakika sonra da salçaları ekleyip kokusunu çıkana kadar kavuruyoruz.

 
Süzmüş olduğumuz barbunyalar ile tuz ve şekeri tencereye alıp iyice karıştırdıktan sonra sıcak su ekleyerek pişmeye bırakıyoruz. Çok sulu olmaması için suyu azar azar ilave etmenizi, barbunyaların ezilmemesi için de fazla karıştırmamanızı tavsiye ederim. Piştikten sonra soğutup dolaba kaldırıyoruz ve servis ederken limon sıkıp kıyılmış maydanoz serpiştiriyoruz.


 

Bu kadar basit :)

Misafiriniz geleceği zaman bir gece önceden pişirip dolaba atarsanız en az 1-1,5 saat zaman kazanırsınız. Ayrıca barbunya pilakiye havucun yanı sıra patates katanlar da var, ben hiç denemedim.

Evimizdeki ilk akşam yemeği soframız da böyleydi. Barbunyamıza eşlik eden fırın poşetinde tavuk için BURAYA , yoğurtlu ve dereotlu erişte salatası tarifi için BURAYA tıklayabilirsiniz.


 

Yemek tabaklarım ve mumlarım İkea, çatal-bıçak takımım Korkmaz, turuncu benekli fırın kabım Migros, papatyalarım da kocişten :)
Hoşçakalın! :)
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...