10 Mart 2014 Pazartesi

Verilen kiloları geri almamak için öneriler ve hafif öğün alternatifleri



Son zamanlarda kiminle karşılaşsam , “Biz seni diyeti bırakınca kilo alırsın sanıyorduk, kilonu korumak için ne yapıyorsun?” , “Pişirdiğin pastaları börekleri yiyip hiç kilo almıyor musun?” , “Ben bi 15-20 kilo versem sonra hiç kilo almam dimi?” , “Sen şimdi ölene kadar diyet mi yapacaksın?” gibi sorulara maruz kalıyorum. Canlarım minnoşlarım, canımın her istediğini yiyim ama kilo almayım diye bir dünya yok maalesef. Eğer benim gibi büyük miktarda kilo verdiyseniz ve vücudunuz kilo almaya meyilliyse ÖMÜR BOYU DİKKAT ETMEK ZORUNDASINIZ. Sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmeden ve spor yapmadan fit olamaz; bu kadar büyük rakamları da 2-3 ay gibi kısa sürelerde veremezsiniz.

Bir kere tuzu, beyaz şekeri ve hatta yapay tatlandırıcıları hayatınızdan çıkarın. Pirinci, beyaz ekmeği, makarnayı zaten konuşmuyorum. Bu "kötü alışkanlıkları" bırakıp günde 20-30 dakika da tempolu yürüyüş yaparsanız özel bir diyet uygulamadan bile 1 ayın sonunda 1,5 – 2 kilo verdiğinizi görürsünüz.

Yağı hayatımdan çıkardım mı? Hayır. Sızma zeytinyağını zaman zaman abarttığımı bile söyleyebilirim. E ne kadar kuru yemiş tükettiğimi de biliyorsunuz. Eğer bulabilirseniz gerçek tereyağı (hani köyde yapılanlardan) yemelisiniz, sadece margarinden uzak durun ;)

Öğünlerin en önemlisi: Kahvaltını krallar gibi yap

Bir kere karbonhidratı az-proteini çok bir kahvaltı şart. Süt, yoğurt ve peynir sadece tok tuttuğu için değil, besin değerleri bakımından da kahvaltıda mutlaka tüketilmeli. Yumurtayı da keşke her gün yiyebilsek ama hafta içi daha pratik şeyler yiyip işe gidenler en azından akşam yemeklerinde kendilerine bir omlet yapabilirler.

Sabah kahvaltıları için mantar da bir alternatif. İsterseniz içini peynir ve yeşilliklerle doldurup fırınlayın, isterseniz aşağıdaki gibi mantarlı bir omlet yapıp domates, salatalık ve renkli biberlerle tüketin.


Kahvaltı ile öğlen yemeğiniz arasında en az 1 ara öğün yapın. Kavrulmamış fındık, fıstık, badem, kaju, ceviz, kuru kayısı, kuru incir, elma, meyveli yoğurt gibi faydalı şeyler tercih edin. Bisküvi ve kraker ile de ara öğün olur ama sağlıklı hiçbir yanı yok. Zaten günlük yağ ihtiyacınızın büyük kısmını kuru yemişlerden karşılamış olacağınız için vücudunuzda yağ eksikliğine bağlı her hangi bir problem oluşmaz. Yalnız bu noktada kaç tane yiyeceğiniz de çok önemli. 4-5 fındık ve 1 kuru incir, 5-6 tane kaju fıstığı, 2 ceviz ve 1 kuru kayısı, 1 küçük elma yani avuç avuç kuruyemiş, tabak tabak meyve yemiyoruz :)

Örneğin bu haftaki ara öğün kutum bu şekilde: Kuru incir, gün kurusu kayısı, kaju, badem ve fındığın miktarlarına dikkat edin, Cuma akşamına kadar ara öğünlerim bunlar olacak, bir güne kaçar tane düştüğünü siz hesaplayın :)



Ara öğünün en önemli faydası ana öğünlere aç girmemek. Çok acıkmadığınız zamanlarda da sofraya oturur oturmaz ekmeğe uzanmazsınız, çabuk doyarsınız.

İkinci en önemli öğün: Öğle yemeğini dostunla paylaş

Eğer işyeriniz yemek veriyorsa kıymetini bilin. Dışarıda yiyeceğiniz hiçbir fastfood bir kase sıcak çorbanın yerini tutmaz.

Eğer işyeri yemekhanesinde yiyecekseniz salata&sebze, yarım porsiyon çorba, ama mutlaka tavuk-balık-kırmızı etten birini tüketin.

İşyeriniz yemek vermiyorsa dışarıda neler yiyebilirsiniz?

Çoğunuzun aklına fast food geldi farkındayım. Arkadaşlarınızın çoğu hem ekonomik hem de doyurucu olsun diye hamburger menülerine yönelebilir, siz sakın kanmayın :)

Ben neler mi yiyorum? Çoğunlukla işyerinde, Cantürk'ün yoğun olmadığı günlerde de birlikte dışarıda ama olabildiğince sağlıklı şeyler yiyorum. 

Bayram Usta'da yaprak kebap (sadece et ve közlenmiş sebzeler, yanında salata ve yoğurt ile)


Adana ve ciğer şiş :)


Tavuk şiş ve köfte 


Izgara balık ve salata



Timboo Cafe'nin harika salataları


Izgara tavuk ve sote sebzeler (patates ve ekmeği yemiyorum tabii)


Kırmızı et, beyaz et, balık.. Ne yerseniz yiyin yanında mutlaka salata olsun, mesela bunun gibi peynirli ve cevizli olsun ;)  


Bir kase çorbayla ya da 1 elmayla geçiştirilen öğle yemeklerinin acısı akşam çıkar. Bu yüzden öğlen yemekleri akşamları hafif atlatma bakımından çok kritik.

İnstagram hesabımdan öğle yemeklerinde ve ara öğünlerde neler yediğimi ve öğün önerilerimi paylaşıyorum. Takip etmek için TIK TIK

Kilo alıp almama arasındaki ince çizgi: Akşam yemeğini düşmanına ver

Öğretmenlikten istifa edip iş değiştirdiğimden daha önce bahsetmiştim. Artık öğleden sonra evde olmak, en geç 4-5’te akşam yemeği yemek gibi bir şansım yok. 6.30-7’de eve gelip hızlı ve pratik bir şeyler hazırlayıp yiyeyim diyene kadar saat en erken 7:30 oluyor. Mesai saatleri benimki gibi olan, metabolizması da “içtiği suyu yaratan” kızlar olarak akşam yemeklerinde canımızın her istediğini yiyemiyoruz.  Hiçbir şey yememek de çözüm değil, önemli olan doyurucu, hafif ve sağlıklı beslenmek.

Peki akşam yemeklerinde neler yiyebiliriz?

Yazının bu kısmında daha önce verdiğim tarifleri derledim. Zaten benim akşam yemeklerimi de genellikle bunlar oluşturuyor:

Izgara köfteler ile bol limonlu ve azıcık zeytinyağlı salata TIK TIK


Roka sevmeyenlerin diğer sebze ve yeşilliklerle de yapabileceği ızgara tavuklu roka salatası TIK TIK


Sadece sebze tüketmek istiyorum diyenler için karnabahar salatası TIK TIK


Salatadan sıkıldım sebzeleri başka türlü nasıl yiyebilirim diyenler için fırında kızarmış karnabahar ve yanında (tercihen sarımsaklı) yoğurt TIK TIK



Ton balıklı salata (tercihen kepekli/tam buğday unlu makarna ilavesiyle) TIK TIK


Diyet kabak dolması ve yoğurt TIK TIK



 Enginar dolması TIK TIK


Dış görünüm her şey demek değil, önemli olan sağlığımız. 40 yaşına gelmeden kalp, tansiyon, şeker hastası olmamak için yediklerimize dikkat etmek zorundayız. Yukarıda yazdıklarım sağlıklı bir şekilde kilo kontrolü için benim yaptıklarım. Ama eğer kilo vermeye karar verdiyseniz orada burada okuduklarınız yetmez, önce doktor kontrolünden geçmelisiniz ;)

Kilo vermeye nasıl karar verdiğimi ve bu süreçte neler yaptığımı blogu yeni kurduğumda yazmıştım. Okumak isterseniz bir TIK yeterli :)

Sağlık ve mutlulukla kalın :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...