24 Şubat 2014 Pazartesi

Portakallı ve çikolatalı kurabiye (katı yağsız)

Yeni tarifim birkaç hafta önce yaptığım ama bir türlü fırsat bulup bloga ekleyemediğim portakal kokulu bitter çikolatalı kurabiyeler, hem de katı yağsız :)



Yılların alışkanlığından olsa gerek kurabiyelerde ya margarin ya da tereyağı kullanıyoruz. Bu tarifi de “acaba sıvı yağ ile kurabiye nasıl olur?” düşüncesiyle uydurmuştum. Aslına bakarsanız klasik kek malzemelerinin aynısı, sadece yumurta sayısını 1e düşürüp alabildiği kadar un kullanıyoruz. Portakal, çikolata, fındık, badem, ceviz, üzüm gibi aklınıza gelebilecek tüm malzemeleri ekleyebilirsiniz.  

Hem çikolata kullanacağım hem de kurabiyeleri çok tatlı sevmediğim için şekeri 1 su bardağı yerine ¾ e indirdim. Aynı şekilde yağı da yarı yarıya azalttım. Çok yağsız olacağını düşünürseniz artırabilirsiniz. Sadece süt ya da sadece yoğurt da kullanabilirsiniz, benim yaptığım gibi her ikisinden de ;)

Malzemeler:

1 yumurta
¾ su bardağı toz şeker
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt  
½ su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
1 portakalın rendelenmiş kabuğu
3-4 yemek kaşığı damla çikolata

Portakal ve çikolata dışındaki tüm malzemelerle ele yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz. Hamur iyi yoğurulmamış hissi verebilir ve hatta yağ hamurun yüzeyine çıkabilir ama hiç dert etmeyin, sıvı yağ kullandığımız için bu durumla karşılaşıyoruz.

Şimdi de rendelediğimiz portakal kabuğu ve damla çikolatalarımızı katıp yoğuruyoruz. Damla çikolata yerine sevdiğiniz bir çikolatayı da minik minik kıyarak kullanabilirsiniz.



Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye ceviz büyüklüğünde (daha büyük olabilir ama küçük olmasını önermem, kuruyup yanıyor) yuvarlayıp hafifçe yassılaştırdığımız kurabiyeleri diziyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakıyoruz. 



Bu süre fırından fırına değişeceği için 15. dakikadan sonra kontrol etmenizi öneririm.   




Afiyet olsun! :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...