Sıradaki
tarifim ara öğünlerinizde atıştırabileceğiniz, diyet yapanlarda vicdan azabına
sebep olamayacak kadar hafif ve kahvenin yanına inanılmaz yakışan vişneli bitter çikolatalı bademli
yulaflı kurabiyem. Yulafın tok tutucu özelliğinden midir bilmem 2 taneden fazla
yenmiyor, endişelenmeyin :)
Önce
malzeme listesini vereyim:
- 2 su bardağı yulaf ezmesi
- Yarım çay bardağı tam tahıllı un
- Yarım çay bardağı yağsız süt
- Vişne
- Damla çikolata
- Çiğ badem
- 1 tatlı kaşığı bal
Yağ
ve şeker içermeyen, yulaf ve tam tahıllı unla son derece sağlıklı olan bu
tarifi geçenlerde kuru meyveler ve tarçın ile denemiştim (tarifi için TIK TIK) . Vişne - bitter çikolata
ikilisine bayılan nişanlım kurabiyeyi tadınca “benim için bir de böyle denesen
nasıl olur?” dedi. Ben de “badem de benden olsun” diyip bu tarifi uydurdum.
Vişne ve bitter çikolatanın ekşi-acı uyumu özellikle de muffinde bayıldığımız
bir tat, ama muffin yapmayalı ve yemeyeli uzun zaman olduğundan unutmuştum
diyebilirim. Yulafı hem tok tutuşu hem de içerdiği vitamin ve minerallerinden
dolayı diyet yaparken bol bol tüketiyorum, kekte denemedim ama tatlı ve tuzlu kurabiyelerimin
tümünü yulafla yapıyorum artık.
İlk
fırsatta dereotlu peynirli, zeytinli cevizli ve tarçınlı kuru meyveli kurabiyelerimin
tariflerini de yazacağım. Ama dediğim gibi ana malzemeler belli: yulaf ezmesi,
tam tahılı un ve süt. Yan malzemeler (peynir, zeytin, ıspanak, dereotu,
maydanoz, kuru yemiş, kuru meyve, taze meyve) hayal gücünüze kalmış.
Yulaflı
kurabiye hamurunu ilk defa deneyecekler için aşama aşama fotoğrafladım çünkü
ben ilk yaptığımda “bu nasıl kurabiye hamuru?!” tepkisini vermiştim :)
Babamın
bahçesinde küçük bir vişne ağacı var, maalesef büyümedi; o yüzden her sene 1
kilo vişnesi ya olur ya olmaz. Annem geçen sene topladığı vişneleri kullanmaya kıyamamış
lazım olur diye ve dondurucuya atmış, yarım su bardağı kadarını çıkarıp çözdürdüm
ve çekirdeklerini çıkarıp ikiye böldüm. Dondurulmuş vişneniz yoksa kuru vişneyi
ılık suda bekletip kullanabilirsiniz.
Bademler
de aynı şekilde babamın ağaçlarından, bademleri tek tek kabuğundan çıkarıp biriktirmek
çok zahmetli ama köye gittikçe kırıp poşetliyorum. Neyse ki bugün evde vardı da
yarım su bardağı kadarını ikiye, çok büyükleri dörde böldüm. Kavrulmamış badem
kullandığımdan kabuğunu soyma ihtiyacı hissetmedim, dolasıyla sıcak suda
bekletme gibi herhangi bir işleme tutmaksızın hamuruma kattım.
Bitter
çikolatanın da olabildiğince minik olmasını istediğimden bitter damla çikolata
kullandım. Üşenmezseniz sevdiğiniz bir bitter çikolata çeşidini alıp doğrayabilirsiniz.
Bal da tahılın tadını kırması için sadece 1 tatlı kaşığı…
Vişne, badem ve çikolata için özellikle miktar belirtmedim, zevkinize göre dilediğinizce koyabilirsiniz.
Yapımı
çok çok kolay, tüm malzemeleri geniş bir kapta kaşık yardımıyla karıştırıyoruz.
Kurabiye hamuru gibi ele gelen, şekillendirilebilen bir hamur değil maalesef, tepsiye
serdiğiniz yağlı kağıdın üzerine kaşıkla koymak durumundasınız.
Ama ben gene de kurabiye kalıbından yardım
aldım: Yuvarlak kalıbı tepsiye koyup içini hamurla doldurduktan sonra üzerini kaşığın arkasıyla düzeltip kalıbı çekip aldım ve bir örnek kurabiyelerim oldu. Önceden ısıttığım fırında 180 derecede 15 dakikada piştiler mis gibi
kokular eşliğinde.
Bu
ölçülerle 12 büyük kurabiye elde ettim, “fazla yapıyım ara öğünlerde de yerim”
derseniz miktarı artırabilirsiniz çünkü ben pişman oldum, daha kurabiyeler
soğumadan abimle yarısını bitirdik. Cantürk’ün tadına bakabilmesi için yarın bir tepsi
daha yapmak zorunda kalacağım sanırım :)
Eğer
siz de benim gibi akşam yemeklerinizi en geç 5’te yiyor ve saat 8-9 gibi
acıkmaya başlıyorsanız, vişneli bitter çikolatalı bademli yulaflı kurabiyem tam size
göre ;)
Afiyet
olsun! :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder