Diyet
olduğu kadar gösterişli, hani misafirlik derler ya, öyle bir tarifle devam
ediyoruz :)
Canım
abim Ozan’ın daha pişerken fırın camından izlettirip “off” dedirten bu
yemeğiyle tanışmamız geçen yıla dayanıyor. Anlayacağınız üzere bu tarif benim
değil abimin, ama yapım aşamasında abime yaptığım yardımlar sayesinde ben de
yemekten nasiplendim ve blogumda yayınlamak için izin kopardım :)
Azıcık
zahmetli, aşamaları çok olan bir yemek ama çok hafif, özellikle de bizim gibi
“aman yağlı yemeyelim, çok kalori almayalım” diyen diğer taraftan da göz zevkinden vazgeçemeyenler
için…
Abimin
böyle bir yemek tarifi bulduğuna şaşırmıyorum çünkü gerek damak tadı gerekse
sebzelerle eti kombinleme becerisi, elinin değdiği en basit makarnayı bile bambaşka
hale getirir.
Malzemelerden
başlayalım:
Yarım
kilo kuzu kuşbaşı,
400
gr mantar,
10
tane acı ve tatlı yeşil biber (biz 3 çeşit kullandık),
3
tane kırmızı biber,
2
tane sert domates,
4-5
diş sarımsak,
1
su bardağı dolusu dövülmüş ceviz, doğranmış kuru kayısı ve incir,
Tuz,
karabiber, pul biber, kimyon, kekik,
1
yemek kaşığı zeytinyağı ve üzeri
için diyet kaşar peyniri.
İlk defa deneyecekler için karmaşık gelmesi ihtimaline karşı adım adım fotoğrafladım, endişe yok :)
Patlamamaları için patlıcanlara minik minik delikler açarak başlıyoruz, ama közleme işini fırında ve az miktarda yapmamız lazım, kabuklarının soyulup kasemizin dağılmasını istemeyiz :) Delikleri fotoğraftaki gibi patlıcanları keseceğimiz iki yanından açıyoruz. Saplarını koparmadığımız patlıcanları daha sonra tepsiye dizip közlenmek üzere fırına veriyoruz ve sık sık kontrol edip kömürleşmesine ve/veya kabuklarının soyulmasına izin vermeden çeviriyoruz.
Patlıcanlar fırındayken iç harcımıza başlıyoruz. Adının kavurma olduğuna bakmayın, minicik doğranmış kuzu etini hiç yağ koymadan pişiriyoruz. "Neden dana eti değil de kuzu??" diye soranlar için, dana eti yağ kullanmadığımızdan çok sert oluyor...
Etimiz pişerken diğer malzemelerimizi (mantar, biberler, domates, kuru kayısı, kuru incir, ceviz ve sarımsak ) tavla zarı büyüklüğünde doğruyoruz.
Et pişince bir tabağa alıp tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyuyoruz ve mantarları -sulanmaması için- ağzını kapatmadan sotelemeye başlıyoruz. Sırasıyla kırmızı biber, yeşil biberler, kuru meyveler, baharatlar ve son olarak domates ekliyor, domateslerin ezilip kaybolmaması için şöyle bir karıştırıp kapatıyoruz. Sotenin susuz olmasına dikkat ediyoruz, ağzı açık ve yüksek ateşte pişirmeniz tavsiye olunur.
Sotemiz
tamamlandıktan sonra etimizi de ekliyoruz ve dinlenmeye bırakıp
patlıcanlarımıza dönüyoruz.
Fırından alıp ılıttığımız közlenmiş ama kömürleşmemiş patlıcanlarımızı -sapları da dahil- eşit olacak şekilde ikiye bölüyoruz ve yanda gördüğünüz gibi kaşıkla içlerini çıkarıyoruz.
Her bir patlıcan kasesinin içini oyuyor, doğradıktan sonra tenceredeki harcımıza ekleyip karıştırıyoruz.
Sıra köz patlıcan kaselerinin içini doldurmaya geldi... Harcımızı, tepsiye dizdiğimiz kaselerimize eşit olarak paylaştırıyoruz.
Ve kaselerimizin üzerine diyet kaşar peynirimizden dizip, fırına veriyoruz.
Kaşarlar kızarınca da fırından alıp servis yapıyoruz.
Pilav ve makarna hayatımdan çıkalı epey oldu, o yüzden ya buharda haşlanmış sebze ya da salata ile yemeklerimi tamamlıyorum. Bu yemeğimin yanına da yeşil salata düşünürken artan biberleri közlemeye ve bunlarla salata yapmaya karar verdim. Fırın tepsisine dizdim ve 5 dk sonunda bu haldeydiler.
Biber közleyeceğiniz zaman çekirdeklerini çıkarttıktan sonra fırına vermenizi öneririm; böylece çekirdekler biberlere yapışmıyor, geriye sadece kabuklarını soymak kalıyor.
Üzerine limon suyu, sarımsak, tuz ve birer tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyip uzun ince doğradığımız biberlerimiz servise hazır. Ceviz ve pul biber ile de süsledim...
Üzerindeki diyet kaşar peynirini saymazsak -ki o kadarcık kusur kadı kızında da olur- çok hafif; kuzu eti, patlıcan, mantar ve kuru meyvelerin birleşimi sayesinde inanılmaz lezzetli bir yemek. Diyetinizi bozmadan kendinizi şımartmak istiyorsanız köz patlıcan kasesinde kuru meyve ve mantar eşliğinde kuzu kavurma tam sizlik ;)
Afiyet olsun! :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder