Diyet
yapmaya başladığımdan beri zaten çok az hamur işi yiyorum, yediklerimi de
olabildiğince hafifletiyorum. Bu süreçte yaptığım börekleri de değiştirdim, yağda
kızaran ya da yağ ile ıslatılarak yapılan böreklerin yerini hiç yağ koymadan
fırında ya da tavada pişirdiğim börekler aldı. Sadece sütle ıslatıldığından yağsız
olunca maalesef kuru oluyor börekler, o yüzden harçlarını biraz sulu yapıyorum
ki hamuru nemli tutsun. Ayrıca sebzeli harçlarınızı olabildiğince fazla koyun,
hamuru tek kat kullanın, en azından yedikten sonra vicdan azabı çekmeyin ve
lütfen kendinizi tutup günde 1 börekten fazla yemeyin :)
Diyet
böreklerin en şanssız tarafı maalesef lezzetsiz oluşları, o yüzden harçlarınız
ne kadar güzel olursa bu böreğinize de yansır ;)
Böreklerinize
eşlik edebilecek o kadar çok sebze var ki, bir süre sonra peynir, kıyma gibi
klasik içler kullanmak aklınıza bile gelmiyor. Yazacağım mantarlı harç da ister
börekte ister et ve tavukların yanında garnitür olarak kullanabileceğiniz çok
pratik ve sağlıklı bir tarif.
Börek
harcı için:
400
gram mantar
Yarım
kilo kırmızı, sarı ve yeşil biber (ben acı olmasını istediğimden ek olarak cin
biberler de kullandım)
1
orta boy domates
1
yemek kaşığı zeytinyağı
1
yemek kaşığı biber salçası
Karabiber,
pul biber ve tuz
Böreği
için:
3
adet yufka
1
kase light süt
Üzerine
sürmek için:
1
yumurtanın sarısı
Sebzelerimizi
yıkamak ve jülyen doğramakla işe başlıyoruz. Zeytinyağı koyduğumuz tavada önce mantarları
sonra biberleri ve en son damatesi olabildiğince yüksek ateşte sulandırmadan soteliyoruz,
salça ve baharatları ekleyip soğuması için bırakıyoruz.
Harç
soğurken yufkamızı kesip hazırlayalım. Yufkayı tam 12 eşit parça olacak şekilde
boydan uzun ince kesiyoruz. En uçta kalan kısa parçaları birleştirip
kullanacağız, meraklanmayın :) Yani her yufkadan 11, 3 yufkayla yapacağımız
için toplam 33 böreğimiz olacak.
Muska
böreğini annem ilk yaptığında –o kadar tarif etmesine rağmen- nasıl bu şekle getirmiş
diye epeyce anlayamamıştım, sonra bir gün beraber yaptık da aslında ne kadar
basit olduğunu fark ettim. Bilmeyenler ve ilk defa yapacak olanlar için her
adımı fotoğrafladım, endişelenmeyin :)
Sütle
ıslattığımız yufkanın ucunda azıcık boşluk bırakarak bir kaşık harcımızdan
koyuyoruz ve boş kalan kısmı üzerine kapatıyoruz. Daha sonra harcın olduğu kısmı
bir sağa bir sola doğru yatırarak üçgen şekil almasını sağlıyoruz. Tüm
börekleri sardıktan sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştiriyoruz ve üzerlerine
yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında kızarana kadar (yaklaşık
25-30 dakika) pişiriyoruz.
Afiyet
olsun! :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder