Merhabalar,
Baharı getirdiği için çok
sevdiğim Mart ayı geldi nihayet :) İlk postu da köstebek pastama ayırmak
istedim.
Sanırım en son 12-13 yıl önce
falan (lisedeyken de pasta börek işlerine meraklıydım) deneyip çok da sevip nedense
bir daha hiç yapmamıştım. Geçenlerde gene aklıma düştü. Aşamalarını zaten
biliyordum, her zamanki klasik kek tarifimi uygulayınca beni gayet memnun eden,
yiyenlerin çok beğendiği bir pasta çıktı ortaya.
Bana kalırsa orantılı kabaran bir
pandispanya hazırlayıp, eşit bir şekilde ikiye ayırıp arası ve etrafına düzgün
bir şekilde krema sürmekten çok daha pratik.
Tek zorluğu düzgün bir şekilde
ortasını oymak ve kırıntıları fazla saçmadan kremaya yapıştırmak. Onların da
püf noktalarını buldum, aşağıda açıklayacağım.
Ben daha sevimli olması için
şeker hamurundan çiçek ve yapraklar yapıp üzerine kapıştırdım. Köstebek toprağı
kabartmış da çiçekleri döküp kopartmış gibi :) Hatta üzerine minik bir vinç ve
hatta baretli adamla benim inşaat mühendisi kocişe sevimli bir doğum günü pastası
olabilirdi, tabii şeker hamuru konusunda kendimi o kadar geliştirmiş olsaydım
:))
Ben 24 cm çapında kelepçeli kalıp
kullandım. Hamuru dökmeden önce kalıbı tereyağı ile yağladığımdan herhangi bir
yapışma problemim olmadı. Ayrıca oldukça yüksek büyük bir pasta elde etmek
isterseniz verdiğim ölçülerle yapın, biz fazla kalabalık değiliz derseniz
yarıya indirin. Ayrıca kekini 1 gece önceden yaparsanız işiniz çok daha
kolaylaşır.
Malzemeler:
Keki için:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket (25 gram) kakao
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un
Arası için:
3 muz
Kreması için:
1 paket Dr. Oetker vanilyalı
pastacı kreması
2 su bardağı soğuk süt
1 çay bardağı damla çikolata
Yumurta ve şekeri iyice
çırptıktan sonra sırasıyla süt, sıvıyağ, kakao, un ve kabartma tozunu ekleyip
yağladığımız kalıbımıza döküyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında
30-35 dakika (kürdan temiz çıkana kadar) pişiriyoruz.
Kekimiz soğurken kremamızı 2 su
bardağı süt ve damla çikolata ile çırpıp hazır hale getiriyoruz.
Kekimiz tamamen soğuduktan sonra
kalıbından çıkarıyoruz. Kekimizin çapından biraz daha küçük bir tatlı tabağını
üzerine koyarak minik bir bıçakla yuvarlak çiziyoruz. Daha sonra çizgiyi
taşırmadan kaşıkla kekimizi oyuyoruz.
Çıkan kısımları rondoya koyup
parçalıyoruz. İsterseniz elinizle de ufalayabilirsiniz ama böylesi çok daha
pratik. Kekin ortasındaki oyuğu boşluk kalmayacak şekilde muzlarla
dolduruyoruz. Muzların üzerine de ortası yüksek, kenarları alçak olacak şekilde
kremamızı yayıyoruz.
Kek kırıntılarımızı da avucumuzun
içine azar azar alıp kremaya yapıştırıyoruz. Bu aşamada kırıntılar servis
tabağına dökülecektir, onları da en son toplayıp kalan boşluklara
yerleştirebilirsiniz.
Biz köstebek pastasımı annemin
getirdiği yaprak sarmalar ve kayınvalidemin yaptığı Erzurum ketesiyle yedik.
Tabak ve çatal bıçaklarım
Bernardo, pastamı servis ettiğim fanusum Tantitoni, peçetelerim de Madame Coco’dan.
Hoşçakalın!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder