Merhabalar,
Hem lezzetli hem de hafif bir
tarifim var bugün size. İçerisinde çok çok az sızma zeytinyağı olduğu için son
derece düşük kalorili ve sağlıklı bir börek yaptım dün akşam. Aslında Pazar
akşamı ıspanakları pişirirken yoğurtla yiyeceğimizi hayal ediyordum ama baktım
eşim bu durumdan pek hoşnut değil, o eve gelmeden kavurduğum ıspanakları böreğe
çevirdim.
Bu börek o kadar pratik ki işten eve 7de gelmeme rağmen 8de ilk tepsi pişmiş, ikinci tepsi
fırına girmişti bile :)
6 adet (1 kilo) yufkadan 24 adet
börek çıkardım, ki bir tanesi bir kişiye hele de yanında kısır, patates
salatası vs olursa fazla fazla yeter ;) Gene de ölçüyü kaçırmamak lazım,
sonuçta yufkanın da kalorisi epey yüksek ;)
Malzemeler:
İç harcı için :
1 kilo ıspanak
2-3 adet büyük boy kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Karabiber, pulbiber, tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Hamuru için:
1 kilo (6 adet) yufka
1,5-2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzeri için:
2 yumurtanın sarısı
Susam veya çörek otu
Soğanları yemekleri doğrayıp
yağda kavuruyoruz. (Yağınız az gelirse bu aşamada çok az su ekleyerek de
soğanların yanmadan pişmesini sağlayabilirsiniz.) Soğanlar yumuşayınca
salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurup iyice yıkadığımız ve iri iri
doğradığımız ıspanakları ekleyip yüksek ateşte hızlıca kavuruyoruz. Ispanaklar
renk değiştirmeye başladığında pulbiber, karabiber ve tuz ekleyip ocaktan
alıyoruz.
Böreği yapmadan önce iç
harcımızın soğuması gerekiyor. O yüzden benim gibi bir gece önceden hazırlayıp
dolaba kaldırırsanız işiniz daha da kolaylaşır.
Şimdi yufkalarımızın her birini
eşit dört parçaya bölüyoruz. Her bir yufkayı 1-2 yemek kaşığı sütle ıslatıyoruz
(yağ birazdan devreye girecek, şimdi sadece süt kullanıyoruz) ve 1 yemek kaşığı
harcı alıp ince uzun bir şekilde yufkaya yayıyoruz.
Şimdi sigara böreği yapar gibi
ama uçları açıkta kalacak şekilde sarıyoruz. Çok uçlarına harcımızdan
koymuyoruz, böylece kenarlarından dökülmesini engelliyoruz.
Şimdi bir tarafı içine alıp
aşağıdaki gibi kıvırıyoruz. Tıpkı kol böreği yapar gibi ama çok daha basit :)
Tüm börekler sarılıp tepsideki
yerini aldıktan sonra artan süte zeytinyağını katıp çırpıyoruz (eğer süt
bittiyse biraz daha ekleyebilirsiniz). Böreklerin üzerine 1-1,5 yemek kaşığı
kadar bu yağlı sütlü karışımdan gezdirip böreklerin yumuşacık pişmesini sağlıyoruz
:)
Son olarak yumurta sarısı sürüp
çörek otu serpiştirip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30-35
dakika pişmeye bırakıyoruz.
Hoşçakalın!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder