31 Mart 2015 Salı

Ispanaklı diyet börek

Merhabalar,

Hem lezzetli hem de hafif bir tarifim var bugün size. İçerisinde çok çok az sızma zeytinyağı olduğu için son derece düşük kalorili ve sağlıklı bir börek yaptım dün akşam. Aslında Pazar akşamı ıspanakları pişirirken yoğurtla yiyeceğimizi hayal ediyordum ama baktım eşim bu durumdan pek hoşnut değil, o eve gelmeden kavurduğum ıspanakları böreğe çevirdim.




Bu börek o kadar pratik ki işten eve 7de gelmeme rağmen 8de ilk tepsi pişmiş, ikinci tepsi fırına girmişti bile :)




6 adet (1 kilo) yufkadan 24 adet börek çıkardım, ki bir tanesi bir kişiye hele de yanında kısır, patates salatası vs olursa fazla fazla yeter ;) Gene de ölçüyü kaçırmamak lazım, sonuçta yufkanın da kalorisi epey yüksek ;)




Malzemeler: 

İç harcı için :

1 kilo ıspanak
2-3 adet büyük boy kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Karabiber, pulbiber, tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Hamuru için:

1 kilo (6 adet) yufka
1,5-2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzeri için:

2 yumurtanın sarısı
Susam veya çörek otu




Soğanları yemekleri doğrayıp yağda kavuruyoruz. (Yağınız az gelirse bu aşamada çok az su ekleyerek de soğanların yanmadan pişmesini sağlayabilirsiniz.) Soğanlar yumuşayınca salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurup iyice yıkadığımız ve iri iri doğradığımız ıspanakları ekleyip yüksek ateşte hızlıca kavuruyoruz. Ispanaklar renk değiştirmeye başladığında pulbiber, karabiber ve tuz ekleyip ocaktan alıyoruz.

Böreği yapmadan önce iç harcımızın soğuması gerekiyor. O yüzden benim gibi bir gece önceden hazırlayıp dolaba kaldırırsanız işiniz daha da kolaylaşır.

Şimdi yufkalarımızın her birini eşit dört parçaya bölüyoruz. Her bir yufkayı 1-2 yemek kaşığı sütle ıslatıyoruz (yağ birazdan devreye girecek, şimdi sadece süt kullanıyoruz) ve 1 yemek kaşığı harcı alıp ince uzun bir şekilde yufkaya yayıyoruz.




Şimdi sigara böreği yapar gibi ama uçları açıkta kalacak şekilde sarıyoruz. Çok uçlarına harcımızdan koymuyoruz, böylece kenarlarından dökülmesini engelliyoruz.




Şimdi bir tarafı içine alıp aşağıdaki gibi kıvırıyoruz. Tıpkı kol böreği yapar gibi ama çok daha basit :)



Tüm börekler sarılıp tepsideki yerini aldıktan sonra artan süte zeytinyağını katıp çırpıyoruz (eğer süt bittiyse biraz daha ekleyebilirsiniz). Böreklerin üzerine 1-1,5 yemek kaşığı kadar bu yağlı sütlü karışımdan gezdirip böreklerin yumuşacık pişmesini sağlıyoruz :)



Son olarak yumurta sarısı sürüp çörek otu serpiştirip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30-35 dakika pişmeye bırakıyoruz.


Hoşçakalın!











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...