Herkese merhaba,
Kakaolu çatlak kurabiyenin gerek
görüntüsü, gerekse lezzetine bayılırım ancak şimdiye kadar alıp yaptığım hiçbir
tarif yediklerim gibi olmuyordu. Çünkü ya ele gelmeyecek kadar cıvık oluyor
şekil veremiyordum ya da kendimce biraz daha un ekleyip kıvamını bozuyordum, kurabiyelerim
çatlamıyordu. Ta ki sosyal medyadan da sürekli takip ettiğim Mutfak Sırları'nın
sahibesi Nilay Tulum’un tarifiyle karşılaşana kadar. Diğer tariflerinde de
olduğu gibi tek kelimeyle harika, ölçüleri bu kadar tam tutan ve lezzetli olan
başka bir blog yok ;)
Bir kere çatlak kurabiyeler pudra
şekerine bulandığı için çok çok tatlı geliyor hatta kakao tadını bastırıyor. O yüzden
içine koyduğum şeker miktarını azaltıyorum. Bir de hamurumu geceden yoğurup buzdolabında
sabaha kadar bekletince şekil vermesi çok kolay oluyor. Yalnız bekleyen hamur
yağını bırakıyor, o yüzden mutlaka streç filme sarın ve şekil vermeden önce
hamuru bir kez daha yoğurun.
Malzemeler:
2 yumurta
2 su bardağı un
1 çay bardağı toz şeker (ben ¾ kullandım)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 kahve fincanı kakao (ben
Dr.Oetker’in Gourment kakaosunu kullanıyorum)
Çay kaşığının ucuyla tuz (ama çok
çok az)
Bulamak için 2-3 yemek kaşığı
pudra şekeri
Pudra şekeri haricindeki tüm
malzemeyi yoğuruyoruz. Bildiğiniz kurabiye hamurları gibi olmasını beklemeyin, hamur
kendini tutmuyor dağılıp gidiyor. İyice yoğurduktan sonra streç filme sarıp
buzdolabına kaldırın ve mümkünse 1 gece hamurunuzu dinlendirin. Sıvı yağ ile
yapılan diğer kurabiyelerde olduğu gibi hamur yağını atıyor, böyle bir durumla ilk
defa karşılaşıyor olabilirsiniz, şaşırmayın ;)
Dinlenmiş hamurdan istediğiniz
boyutta parçalar koparıp yuvarlayın ve hafifçe pudra şekerine bulayın. Yağlı
kağıt serilmiş tepsiye aralık bırakarak dizin ve önceden ısıtılmış 180
derecelik fırında 15 dakika pişirin.
Pişerken çatladıkları ve yayıldıkları
için kurabiyelerinizin arasında en az 3er cm boşluk bırakın ki birbirlerine
yapışmasınlar.
Pişirme süresine dikkat edin
çünkü ben ilk denediğimde içi çiğ kalmış gibi geldiği için 5 dakika daha
fırında tuttum ve bisküvi gibi kıtır kıtır oldular.
Ben bu ölçülerle 21 adet kurabiye
elde ettim, az bulursanız oranını bozmadan ölçüleri artırabilirsiniz.
Son olarak kullandığınız kakao
çeşidi çok önemli. Yağ oranı yüksek kaliteli bir kakao kullanırsanız daha
pişerken eve –içinde bulunmamasına rağmen- çikolata kokusu yayılıyor ;)
Kaç gün saklanabileceği konusunda
ise her zamanki gibi hiçbir fikrim yok; yarısı piştiği gün diğer yarısı da ertesi günlerde eşim
tarafından işyerinde tüketilmiş, kurabiye kutusunu olduğu gibi götürdüğünden ben görmedim :)
Musmutlu kalın!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder