Pişince puf puf olduğu için puf
böreği de denilen muska böreğini mantarlı yapıp tarifini de BURADA paylaşmıştım. Bu kez de muska böreğine çok yakıştığını düşündüğüm patatesli
harcımla yaptım. Haşlanmış patateslere pul biber ve karabiber koyup pratikçe
yapabileceğiniz gibi bol soğanlı, acılı ve baharatlı da yapabilirsiniz. 15
dakika daha fazla zamanınızı alır sadece, ama kesinlikle bu lezzete değer.
Malzemeler:
İç harcı için:
3 orta boy patates
2 orta boy kuru soğan
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı acı biber salçası
Karabiber, pulbiber, tuz, kuru
nane
Börek için:
3 adet hazır yufka
1 çay bardağı süt
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Üzerine sürmek için:
1 yumurtanın sarısı
Susam ve/veya çörek otu
Patatesleri haşlayıp soyuyoruz.
Kuru soğanları piyazlık doğrayıp yağ ile tavaya alıyoruz. Soğanları öldürdükten
sonra salçayı ekleyip kavuruyoruz.
Salçanın kokusu çıkınca da ezdiğimiz
patatesleri ekleyip iyice kavuruyoruz. Bu arada baharatlarını da elimizi korkak
alıştırmadan atıyoruz. Birazcık soğuyana kadar yufkamızı hazırlıyoruz.
Yufkaları boyuna şeritler olacak
şekilde (yaklaşık 8-10 dilim) kesiyoruz. Yağ ve sütü karıştırıp yaptığımız
sostan birazcık sürüp tepeleme bir yemek kaşığı kadar da içten koyup sarıyoruz.
Muska böreğinin sarılışını
detaylı olarak fotoğraflayıp yazmıştım. Okumak için TIK TIK ;)
İsterseniz sardıktan hemen sonra
dondurucuya atabilirsiniz. Aylarca taptaze kalıyor. Ben aşağıdaki gibi saklama
kaplarına yerleştirip donduruyorum.
Dondurucudan çıkardıktan yaklaşık
yarım saat sonra –ki buzu tam çözülmemiş oluyor- fırına verirseniz daha çıtır,
daha kabarık börekler elde edersiniz ;) Zaten “buzluk böreği” denilen şey de
tam olarak bu oluyor ;)
Eğer hemen pişirecekseniz de
yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizip üzerine yumurta sürüp susam ve çörekotuyla
süsleyip 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar
(25-30 dk) pişiriyoruz.
Soğuk hali de güzel ama mümkünse
sıcak ikram etmenizi tavsiye ederim. Misafirleriniz gelmeden 15 dakika önce
fırına verirseniz onları mis gibi börek kokusuyla karşılamış olursunuz. Bir
taşla iki kuş ;)
Kıymalı, ıspanaklı, peynirli gibi
her çeşidiyle deneyebilirsiniz. Kızartacaksanız kestiğiniz yufka şeritleri çok
çok minik olsun aksi halde fazla yağ çeken, ağır bir börek elde edersiniz. Bir
de baş ve sondaki yufkaların boyu diğerlerine göre epey kısa kalıyor,
birleştirerek sararsanız eşit büyüklükte börekler elde edersiniz.
Patatesli muska böreklerimi
cumartesi akşamki açık büfe davetimde ikram ettim arkadaşlarıma. Menünün devamı
ve soframın detayları BURADA ;)
Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder