Merhabalar,
Geçtiğimiz Cumartesi Arda Türkmen
(Arda’nın Mutfağı’nın sahibi) krokanlı ve bisküvili kuplar hazırladı. Bir sıra
pötibör bisküvi, bir sıra muhallebi, bir sıra krokan derken harika birşey
çıktı ortaya. Eşim de benden şöyle çikolatalı hafif bir şeyler isteyince şipşak
bir tatlı hazırladım. Ama ara katta kullanmak ve süslemek için krokana
ihtiyacım olunca önce krokanını hazırladım.
Eşim Giresun’a her gittiğinde
istiyorum pikola fındıklardan. Leblebiden bile minik ama inanılmaz lezzetli
Giresun fındığı en çok da tatlılara yakışıyor çünkü robotta çekme, parçalama
gibi derdiniz olmuyor ;)
Krokan Fransızca’da kıtır ve
gevrek anlamına gelen “croquant” kelimesinden geliyormuş. Elbette bademli,
cevizli, susamlı, fıstıklı, kuru meyveli krokanlar da yapabilirsiniz ama ben en
çok bademlisini seviyorum :)
Malzemeler:
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı fındık
2-3 damla limon suyu
Teflon bir tavaya şekeri ve
fındıkları alıp arada karıştırarak şekerin erimesini bekliyoruz.
Şekerler topaklanıp aşağıdaki
gibi bir görüntü oluşturabilir ama bu sizi korkutmasın, az sonra tamamen
eriyecekler :)
Şeker artık sarı ve akışkan
olunca fazla bekletmeden limon suyunu damlatıp şöyle bir karıştırıp ocaktan
alıyoruz. Çünkü ocakta çok tutarsanız fazla karamelleşir ve acı bir tat ortaya
çıkar.
Yağlı kağıt serdiğimiz bir tepsiye ocaktan aldığımız karışımı ince bir katman olacak şekilde döküyoruz ve kaşığın arkasıyla hızlı hareketlerle düzeltiyoruz. Birkaç saniye içerisinde donup kaldığını göreceksiniz.
Eğer aceleniz varsa ilk sıcaklığı
geçince yarım saat kadar buzdolabında bekletebilirsiniz, yoksa bir-iki saat oda
sıcaklığında beklemesi yeterli olacaktır. Yeterince soğuyup katılaşan
krokanları istediğimiz boyutlarda elimizle kırarak kuru bir kavanoza alıyoruz
ve ağzı kapalı bir şekilde saklamayı unutmuyoruz :)
Ben 1 çay bardağı ölçüsüyle
aşağıdaki kadar krokan elde etim. Eğer daha fazlasına ihtiyacınız varsa 1 su
bardağı ölçüsüyle yapabilirsiniz.
İşte krokanlarımla yaptığım
tatlım: Tarifi BURADA :)
Hoşçakalın!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder