Sırada benim gibi yeni evlilerin hafta sonundan yapıp
buzdolabına atabilecekleri ve canları istediğinde çıkarıp ister ısıtıp ana
yemek, ister soğuk soğuk salata ya da meze gibi tüketebilecekleri bir tarif
var.
Cantürk de ben de sıcak yemeyi sevmiyoruz barbunyayı, o yüzden
zeytinyağlı yapıp yemeden önce dolapta soğutuyoruz.
Çok büyük beceri gerektirmeyen, az malzemeli ve pratik bir tarif
olduğunu belirtip malzemelere geçiyorum.
Malzemeler:
1 su bardağı barbunya
1 orta boy havuç
1 büyük boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı (artırıp azaltabilirsiniz)
1 küp şeker
Tuz
Üzeri için:
Bir tutam maydanoz
Limon suyu
Barbunyamızı bir gece önceden ıslatıyoruz. Benimkiler yaklaşık
24 saat bekledikleri için epey yumuşamışlardı ama gene de yarım saat hafif diri
kalacak şekilde haşladım. Bu arada yeri gelmişken söyleyeyim düdüklü tencereden
ödüm kopar. Normal tencerede haşladığım için de bu kadar uzun sürdü, eğer
düdüklü tencerede haşlayacaksanız 15 dakikayı geçirmemenizi öneririm.
Haşlanan barbunyaları süzdükten sonra soğanın kabuklarını
soyup havucumuzu traşlıyoruz. Yemeklik doğradığımız soğan zeytinyağı ile kavrulurken
havucumuzu halka halka doğruyoruz. Soğan diriliğini kaybetmeye başlayınca önce havucu,
birkaç dakika sonra da salçaları ekleyip kokusunu çıkana kadar kavuruyoruz.
Süzmüş
olduğumuz barbunyalar ile tuz ve şekeri tencereye alıp iyice karıştırdıktan sonra
sıcak su ekleyerek pişmeye bırakıyoruz. Çok sulu olmaması için suyu azar azar
ilave etmenizi, barbunyaların ezilmemesi için de fazla karıştırmamanızı tavsiye
ederim. Piştikten sonra soğutup dolaba kaldırıyoruz ve servis ederken limon
sıkıp kıyılmış maydanoz serpiştiriyoruz.
Bu kadar basit :)
Misafiriniz geleceği zaman bir gece önceden pişirip dolaba
atarsanız en az 1-1,5 saat zaman kazanırsınız. Ayrıca barbunya pilakiye havucun
yanı sıra patates katanlar da var, ben hiç denemedim.
Evimizdeki ilk akşam yemeği soframız da böyleydi. Barbunyamıza
eşlik eden fırın poşetinde tavuk için BURAYA , yoğurtlu ve dereotlu erişte salatası tarifi için BURAYA
tıklayabilirsiniz.
Yemek tabaklarım ve mumlarım İkea, çatal-bıçak takımım
Korkmaz, turuncu benekli fırın kabım Migros, papatyalarım da kocişten :)
Hoşçakalın! :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder