Yeni tarifim birkaç hafta önce yaptığım ama bir
türlü fırsat bulup bloga ekleyemediğim portakal kokulu bitter çikolatalı
kurabiyeler, hem de katı yağsız :)
Yılların alışkanlığından olsa gerek kurabiyelerde ya
margarin ya da tereyağı kullanıyoruz. Bu tarifi de “acaba sıvı yağ ile kurabiye
nasıl olur?” düşüncesiyle uydurmuştum. Aslına bakarsanız klasik kek
malzemelerinin aynısı, sadece yumurta sayısını 1e düşürüp alabildiği kadar un
kullanıyoruz. Portakal, çikolata, fındık, badem, ceviz, üzüm gibi aklınıza
gelebilecek tüm malzemeleri ekleyebilirsiniz.
Hem çikolata kullanacağım hem de kurabiyeleri çok
tatlı sevmediğim için şekeri 1 su bardağı yerine ¾ e indirdim. Aynı şekilde
yağı da yarı yarıya azalttım. Çok yağsız olacağını düşünürseniz
artırabilirsiniz. Sadece süt ya da sadece yoğurt da kullanabilirsiniz, benim yaptığım
gibi her ikisinden de ;)
Malzemeler:
1 yumurta
¾ su bardağı toz şeker
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
½ su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
1 portakalın rendelenmiş kabuğu
3-4 yemek kaşığı damla çikolata
Portakal ve çikolata dışındaki tüm malzemelerle ele
yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz. Hamur iyi yoğurulmamış hissi verebilir ve hatta
yağ hamurun yüzeyine çıkabilir ama hiç dert etmeyin, sıvı yağ kullandığımız
için bu durumla karşılaşıyoruz.
Şimdi de rendelediğimiz portakal kabuğu ve damla
çikolatalarımızı katıp yoğuruyoruz. Damla çikolata yerine sevdiğiniz bir çikolatayı
da minik minik kıyarak kullanabilirsiniz.
Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye ceviz büyüklüğünde (daha
büyük olabilir ama küçük olmasını önermem, kuruyup yanıyor) yuvarlayıp hafifçe yassılaştırdığımız
kurabiyeleri diziyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20
dakika pişmeye bırakıyoruz.
Bu süre fırından fırına değişeceği için 15. dakikadan
sonra kontrol etmenizi öneririm.
Afiyet olsun! :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder