6 Ocak 2014 Pazartesi

Ispanaklı hamsi çöreği

2014'ün ilk tarifi babacığımın spesiyali olsun istedim ve bu sefer ıspanakla denediğimiz hamsi çöreğini yaptık. Seneler önce televizyonda Trabzonlu bir teyzeden öğrendiğimiz tarifin orjinali pazıyla yapılıyor ama ben illa da ıspanak diye tutturuyorum her seferinde. Benim gibi ıspanaklı börek hastasıysanız ve hamur işi yemiyorsanız ya da sebze sevmeyenlere yedirmeye çalışıyorsanız mutlaka denemeniz gereken bir diyet tarif ;)



Malzemeler:

1 kg hamsi
250-300 gram ıspanak (sadece yaprakları)
5-6 dal pırasa (sadece yeşil yaprakları)
5-6 yemek kaşığı mısır unu
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ve pulbiber



Hamsiyi güzelce yıkıyıp ayıklıyoruz ve kılçıklarını çıkarıp elimizle çok minik olmayan parçalara bölüyoruz. Yıkadığımız ıspanak ve pırasa yapraklarını kıyıyoruz, hamsiler,mısır unu, yağ,pulbiber ve tuzla yoğuruyoruz. Bu aşamada kıvamına göre kuru olduysa yağ fazla sulu olduysa mısır unu ekleyebilirsiniz.   



Şimdi balık tavasını (tava detayı önemli çünkü çöreği çevirmek için balık tavasının kapağını kullanıyoruz) 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlıyoruz ve harcımızın yarısını elimizle bastırarak ve dağıtarak eşit olacak şekilde tavaya yerleştiriyoruz. Başka herhangi bir tava da olur ama yapışmaması için teflon ya da seramik olması ve düz bir kapak bulmanız şart ;)


Ocağa aldığımız ve orta ateşte pişmeye bıraktığımız hamsi çöreğimizin altı kızarmaya başlayınca balık tavasının kapağıyla ters yüz ediyoruz. Tavaya koyarken şekil alabilecek gibi durmayan çöreğin altı pişince birbirini tuttuğunu görecekseniz, yani çevirmek hiç de zor olmuyor. 



İki tarafı da yeterince kızarınca yemeğimiz pişmiş demektir, işte bu kadar kolay :)







İçindeki 2-3 yemek kaşığı yağı ve mısır ununu saymazsanız marul, havuç, kara lahana ve yeşil soğanla yapılmış az zeytinyağlı bol limonlu bir salata ile harika bir diyet menüsü ;)




Vee rakı-balık ikilisinin en iyi arkadaşı limonlu tahin helvası:

Tahin helvasını bol limon suyuyla hiç pütür kalmayacak şekilde eziyoruz. Tabi bunu yapabilmek için limonu o kadar fazla kullanıyoruz ki helva epey ekşi oluyor :) Fazla ekşi gelirse limonu azaltıp 1-2 yemek kaşığı süt de kullanabilirsiniz. Kakaolu, fıstıklı helvalardansa sadeyi tercih edin, bir de azıcık limon kabuğu rendesi ekleyin, mis gibi limon kokar :)


Ben diyeti bozmamak için yemedim ama annemler tabağın sonunu ekmekle sıyırdılar, o derece ;)

Hoşçakalın :)







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...