İsmi biraz uzun oldu ama tek tek
yazmazsam anlaşılmaz gibi hissediyorum :)
Geçtiğimiz Pazar babalar günü
olması dolayısıyla küçük çaplı bir aile ziyareti yaptık. Nevin annem –eşim
evlendiğimiz günden beri istediği ve hanımı da yapamadığı :) için- bize mantı
yapmıştı. Ben de elim boş gitmemek için bu tatlıyı hazırladım.
Eşimin damla sakızına olan
aşkından daha önce kaç kez bahsetmişimdir hatırlamıyorum ama hemen her
kurabiyemin kekimin içine giren sakızlı vanilya bu sefer de irmik tatlımı
lezzetlendirdi ;)
Annemle belki de 15 senedir
kullandığımız bir irmik tatlısı ölçümüz vardı; hemen her bayram borcamda yapıp,
dilim dilim keserek tarçın ve cevizle ikram ederdik. Bu sefer dondurucumdaki meyveleri
tüketmek ve bloğuma bir adet meyveli sos eklemek için frambuaz (ahududu) sos
hazırladım :)
Yeri gelmişken; bunca senelik
biyolojiciyim, frambuazla ahududunun aynı şey olduğunu yeni öğrendim :) Frambuazı
tatlılarda pastalarda yiyoruz ama ahududunu yabani ve pek bulunmayan bir meyve
zannederdim, değilmiş :)
Ben tatlımı kek kalıbında yapıp
buzdolabında 1 gece beklettikten sonra ters çevirdim ama siz kaselere koyup
ters çevirerek, borcamda yapıp dilimleyerek ya da tek kişilik kuplarda ikram
edebilirsiniz.
Frambuaz, böğürtlen, çilek, vişne
gibi herhangi bir meyve kullanarak yapabileceğiniz bu sosu tüm tatlılarda ve
hatta dondurmanın yanında kullanabilirsiniz. Şeker miktarını meyvenizin
ekşiliğine göre ayarlayabileceğiniz gibi sosunuzun akıcı ya da jöle gibi katı
olmasını isterseniz nişasta miktarını artırıp azaltabilirsiniz.
İrmik tatlısını kalıbından
çıkarmadan ya da dilimlemeden önce en az 3-4 saat hatta mümkünse 1 gece
buzdolabında bekletin, servis etmeden hemen önce de soğuttunuz sosunu ekleyin.
Damla sakızlı irmik tatlısı için
malzemeler:
1 litre süt
1 su bardağı irmik
¾ su bardağı toz şeker
1 paket damla sakızlı vanilya
Frambuaz (Ahududu) sos için
malzemeler:
1 su bardağı frambuaz
1 çay bardağı su
1 tepeleme yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı toz şeker
Süt, irmik, şeker ve damla
sakızlı vanilyayı orta hararetli ateşte kaynayana (göz göz olana) kadar pişiriyoruz.
Hiç vakit kaybetmeden sudan geçirdiğimiz kalıbımıza boşaltıyoruz ve ılıdıktan
sonra buzdolabına kaldırıyoruz.
Tatlınız daha yüksek olsun
isterseniz malzemeleri artırıp kalıbı ağzına kadar doldurabilir ya da kubbe
gibi yuvarlak bir salata kasesi kullanabilirsiniz. Kek kalıbımı İkea’dan
almıştım ama mozaik pasta, sütü tatlı gibi şeylerden kek yapmaya fırsatım
olmadı. Ters çevirdikten sonra dilimleyerek servis etmek için ideal ama keki
nasıl pişirir pek bir fikrim yok açıkçası :)
Sosumuz için de nişastayı 1 çay
bardağı su ile açıyoruz, frambuaz ve şekerle tencereye alıp kaynayana kadar
pişiriyoruz. Ara ara karıştırarak soğutuyoruz ve tatlımızı servis etmeden önce
kullanıyoruz.
Sosunuz artarsa fazlasını
dolabınızda günlerce bozulmadan saklayabilir, dondurmayla servis edebilirsiniz.
Hele de Carte d’or’un kaymaklı dondurmasıyla bir harika oluyor ;)
Tüm babaların ve baba adaylarının
günü kutlu olsun. Evlendiğimden beri içim hep cız ediyor, halbuki babacım
hayatta ve hep yanımızda, arkamızda.
Allahım hiçbir çocuğu annesiz
babasız bırakmasın…
İşte benim annemle babam:
Hoşçakalın! :)