29 Kasım 2013 Cuma

Kaşarlı köfte ve yancıları :)

İçerisindeki kaşar peyniri sayesinde yumuşacık, azıcık kalorili ama çokça lezzetli bir köfte; erişte pilavı, yoğurtlu sebze ve patates salatası ile :)



Köfte için malzemeler:

Yarım kilo orta yağlı dana kıyma
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 yumurta
1 büyük boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1 çay bardağı galeta unu (ekmek içi de kullanabilirsiniz)
Pul biber, karabiber, köfte baharı, kimyon ve tuz

Tüm malzemeleri yoğurup elimizle şekil vererek yağ koyduğumuz ve kızdırdığımız tavada kızartıyoruz.



Gelelim püf noktalarına: Köfteleri hiç yağ koymadan cızbız yapmayı tercih ederim genellikle ama işin içine kaşar peyniri girince durum değişiyor. Eriyen kaşarlar tavaya yapışıyor, köftelerin üzerinde sertleşip kalıyor. Bu yüzden mutlaka yağ kullanın. Kaşar lezzetini daha yoğun almak istediğim için baharat miktarını az tuttum, siz dilerseniz bolca baharat ve hatta kıyılmış maydanoz ekleyebilirsiniz. Ayrıca köftelerinizin kuru ve sert olmaması için kızartma süresini abartmayın ;)      

Ve garnitürler…

Erişte pilavı

Daha önce yazdığım Erişte Salatası tarifimin yoğurt katılmamış hali aslında ama üşenmeyip tekrar yazacağım. 200 gram erişteyi 2 yemek kaşığı sıvıyağda kavurup sıcak su ile tuz ekledim; suyunu çekene kadar da pişirdim. Diğer pilavlardan bir farkı yok, hatta pirince oranla daha hafif ;)



Patates salatası

3 orta boy patatesi haşlayıp minicik doğradım. Piyazlık doğradığım kuru soğan, maydanoz, dereotu, taze nane, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve pulbiber ile harmanladım.



Daha detaylı bir patates salatası tarifi için TIK TIK

Yoğurtlu sebze salatası

2 orta boy rendelenmiş çiğ havuç, 1 su bardağı haşlanmış bezelye ve 1 çay bardağı mısırı 2 su bardağı yoğurda kattım.

Bir de baktım ki köfte, pilav, patates, önüm, arkam, sağım, solum derken brokolilerim kaynamakta olan suda ezilmiş, minicik olmuş mu:)

Brokolileri de süzüp yoğurtlu sebzelere ekledim. Tabi benim rus salatası kıvamındaki yoğurt sulandı, cacık gibi bir şey oldu. Varsın olsun; tuz ve pul biberle lezzetlendi, afiyetle yendi :)



Hoşçakalın :)



25 Kasım 2013 Pazartesi

Kıymalı bamya yemeği

Diyet tariflerle devam ediyoruz :)



25 yaşına kadar tadına bile bakmadığım bamyayı yemediğim yılların acısını çıkarırcasına son 2 senedir sık sık pişiriyorum. Sebze yemeklerinde eti pek sevmem ama söz konusu bamya olunca işler değişiyor. Parça et de kullanabilirsiniz ama ben kıymayı tercih ediyorum, yemekle daha iyi özleşiyor. Dilerseniz yemeğinize bir su bardağı kadar haşlanmış nohut da ekleyebilirsiniz, bazı yörelerde bamyanın nohutlu yapıldığını duyunca deneyip pek beğenmiştim ;)

Bamya denilince çoğumuzun aklına tüylü ve salyalanan bir sebze geliyor maalesef, ama birkaç senedir bamyalarımızı babam bahçesinde yetiştiriyor ve küçücükken toplayıp dondurucuya atıyoruz. Satın aldığınız bamyalar ne kadar küçük olursa o kadar az tüylü ve çekirdekli olur. Bamya ile ilgili olarak önemli bir detay da limon: sadece lezzetini artırmıyor, aynı zamanda salyalanmasına da engel oluyor.
Ne kadar salça, baharat ve acı kullanırsanız yemeğiniz o kadar lezzetli, ne kadar az yağ ve az yağlı kıyma kullanırsanız o kadar hafif ve diyet olur diyerek malzeme listesine geçiyorum.


Malzemeler:
250 gram dana kıyma
1 büyük boy kuru soğan
300-400 gram bamya
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 büyük limonun suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Karabiber, pulbiber, tuz

2 yemek kaşığı zeytinyağı koyduğumuz tenceremizde önce kıymayı sonra minik minik doğradığımız soğanı kavuruyoruz. Soğanlar yumuşamaya başlayınca salça ve baharatları da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. 


Ardından bamyaları da tencereye alıp iyice karıştırdıktan sonra sıcak su ve limon suyunu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.



Afiyet olsun :)

11 Kasım 2013 Pazartesi

Körili ve kaju fıstıklı sebzeli tavuk

Uzakdoğu'dan bir tarif 


İsmine bakıp aldanmayın, sebzeleri kavurduğum 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve içerisindeki 3-5 kajuyu saymazsak son derece hafif bir diyet yemeği :)



Malzeme listesine kabak, karnabahar, brokoli, pırasa gibi sayısız sebze ekleyebileceğiniz, köri ve zencefile alışkın olmayanların az kullanmalarını tavsiye ettiğim tarifim hem hafif hem çok pratik :)

Malzemeler:   
  • Yarım kilo tavuk kalça (derisiz ve kemiksiz)
  • 1 orta boy havuç 
  • 250 gram mantar
  • 2 avuç kaju fıstığı
  • 1 çay kaşığı köri
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 diş sarımsak
  • Bir parça taze zencefil
  • 1 adet defne yaprağı
  • Tuz
Tavukları küp küp doğrayıp tavaya alıyoruz. Tarifin orjinalinde tavukları yağda kavurmamız gerekiyor ama malum diyetteyiz :) karabiber, tuz ve defne yağrağı ile 1,5 su bardağı sıcak su eklediğimiz tavuğun ağzını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz ve sebzelerimize geçiyoruz.



Havuçları geç pişmesi ihtimaline karşı olabildiğince ince doğrayın, hatta benim yaptığım gibi salatalık soyacağı ile şerit şerit kesebilirsiniz. 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyduğumuz tavada havuçlar, sarımsak ve küçücük bir parça taze zencefili kavurmaya başlıyoruz. Havuçlar biraz yumuşayınca doğradığımız mantarları da ekliyoruz. Sebzelerin sulanmaması için harlı ateşte hızlıca sotelemeye dikkat edelim ve sebzeler yumuşayınca altını kapatalım. (Daha sonra tavuklarla da soteleneceği için fazla pişirmenize gerek yok)



Biz sebzeleri hazırlayana kadar tavuklar suyunu çekmiş olurlar, karabiber ve kaju fıstıklarını ekleyip tavuklarımızı da kavuruyoruz. Kavurma işlemi bittikten sonra sebzelerimizle tavuğu buluşturup birkaç dakika daha kavuruyoruz. 




Yemeğimiz hazır :)

Yaparken bloga yazmayı düşünmemiştim, o yüzden makineyle fotoğraf çekmeyi akıl edemedim, iphone fotoları da ancak bu kadar oldu idare edin :)  

Hoşçakalın :)





3 Kasım 2013 Pazar

Izgara tavuklu roka salatası

Roka C vitamini bakımından zengin, bağışıklığı güçlendiren ve antioksidan etkisi olan bir bitki. Roma İmparatorluğu döneminden beri yetiştirilen ancak son 20 yıldır Avrupa ve Amerika’da altın çağını yaşayan roka börek, pizza, makarna gibi yemeklere konulsa da çoğunlukla salata olarak tüketiliyor. Ülkemizde de özellikle balıkların yanında yapıp yediğimiz roka salatasını ben bugün tavukla denedim.



Diyet yapmak zaten yeterince sıkıcı; salatalarda bile farklılık arıyoruz. Havuç-maydanoz-dereotu üçlüsüne bir değişiklik yapıp marul yerine roka ekledim ve sonuca bayıldım :)

Salatası için malzemeler:

Yarım demet roka
1 orta boy havuç
8-10 dal maydanoz
8-10 dal dereotu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 limonun suyu
Tuz

Izgara tavuk için malzemeler:

100-150 gram tavuk göğüs fileto (kemiksiz ve derisiz)
Tuz, karabiber, pulbiber

Öncelikle tavuğumuzu incecik (0,5 cm) dilimliyoruz. Benim gibi et dilimleme özürlüler için çok pratik bir yöntemim var; dondurucudan çıkmış etler henüz buzu çözülmeden inanılmaz kolay ve dilediğiniz incelikte kesilebiliyor, aklınızda bulunsun :) Unutmayın ne kadar ince, o kadar çabuk pişme ;)

Buzları çözülen ve oda sıcaklığına gelen tavukları hiç yağ koymadan iyice ısıttığımız tavada arkası önü kızarana kadar pişiriyoruz. Zaten çok ince olduğu için tavuklarımızın içinin pişmeme gibi bir şansı da kalmıyor.



Tavuklar pişerken yeşilliklerimizi bıçak kullanmadan elimizle parçalıyoruz. Özellikle maydanoz ve dereotu gibi narin yeşillikleri doğramak yerine dallarından ayırın ki vitamini kaybolup gitmesin :) Havuçları da her zamanki gibi salatalık soyucu ile uzun uzun şeritler halinde kestim, siz isterseniz rendeleyebilirsiniz.

Limon suyu, tuz ve zeytinyağı ile harmanladığım salatamı karabiber, pul biber ve kekik serptiğim tavuklarla servis ettim.

Yanında 1 dilim tam buğday ekmeği ile hem doyurucu hem kalorisi çok çok düşük ve lezzetli bir kase salatamız oldu :) 



Aynı salatayı haşlanmış tavuk ya da ton balığı ile de deneyebilirsiniz :)


Afiyet olsun! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...