21 Şubat 2014 Cuma

muffin mücver



Kabak dolmasına bayılırım, hele de bir diyet kabak dolması tarifim var ki en az ayda 1 kez yapar, bol yoğurtla yerim. Bugünkü tarifimi de  yaklaşık 1 ay önce yaptığım kabak dolmasından artan içle hazırladım. Zaten hiçbir şeyi ziyan etmeyi sevmeyen ben söz konusu kabak olunca, oyulduktan sonra elde kalanlarla muhakkak mücver yapardım. Ama diyetten sonra işler değişti, yağda kızarmış mücvere bayılsam da ne yapıyorum ne de yiyorum.



Aynı tarifle fırın mücveri yaparım yıllardır, bu kez hem yeni aldığım silikon kalıplarımı denemek istediğimden hem de mini mini sevimli olacaklarını düşündüğümden tek porsiyonluk mücverden muffinler yaptım.

Sadece kabak içlerini kullanıyorum ben, daha az sulu olduğundan mıdır bilemiyorum mücverlerim piştikten sonra içi nemli kekler gibi oluyor. Kabağın tamamını kullandığım zamanlarda ise bu kıvamı yakalayabilmek için kabağın suyunu daha fazla sıkıp, un miktarını 2-3 yemek kaşığı kadar artırıyorum.

Muffinlerin görüntüsü sizi aldatmasın, içi diğer mücverlerdeki gibi hafif nemli kalıyor. O yüzden kek pişirir gibi kürdan batırma testini yapmayın, üzeri kızarınca pişmiş demektir. Bir de yağ miktarı gözünüze az gelebilir, ama zaten kabak sayesinde içi nemli kalacağı için muffinlerin kuru olması gibi bir endişeniz olmasın ;)

Un için de tam tahıllı kullandım, beyaz unla yaptıklarımıza göre daha lezzetli bulduk (sadece benim değil evdeki herkesin ortak görüşü bu yönde :) ). Kepekli, 7 tahıllı gibi aklınıza gelen ya da evde bulunan herhangi bir un çeşidini de deneyebilirsiniz ;)

Tuzlu kek ya da poğaça yiyormuş hissi verdiğinden benim gibi hamur işi düşkünleri için harika bir alternatif ;)

Ben soğuk halini de çok sevdim ama misafirlere ikram ederken birazcık ısıtırsanız çok daha beğeneceklerini düşünüyorum.

Malzemeler:

Yarım kilo kabak (ben içini kullandım)
1-1,5 su bardağı tam buğday unu
2 yumurta
1 küçük boy kuru soğan (ya da 3-4 dal taze soğan kullanabilirsiniz)
Yarım demet dereotu
2-3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz, karabiber, pul biber


Kabaklarımızı soyup rendelemekle başlıyoruz. Benimkiler kabağın içini oyarken paramparça oldukları için rendeleme şansım olmuyor genelde, o yüzden rondoda biraz küçültüp suyunu avucumla iyice sıkıyorum. Elimiz değmişken kuru soğanı da rendeliyoruz. Eğer taze soğan kullanıyorsak dereotuyla beraber kıyıyoruz ve tüm malzemeleri bir karıştırma kabında buluşturuyoruz. Ancak unu yavaş yavaş eklemenizi tavsiye ederim, kıvamına göre 1 su bardağı un bile fazla gelebilir ama kabakların suyunu iyi sıkmadıysanız daha fazla un isteyecektir. Karabiber ve pul biber için miktar vermedim ama olabildiğince acı tüketmeye çalışın ki metabolizmanız hızlansın ;) Ayrıca isteyenler peynir de ekleyebilirler, ben kalorisini yükseltmemek için tercih etmiyorum.





Bu ölçülerle 12 muffin elde ettim, fark ettiyseniz kabartma tozu ya da karbonat kullanmıyoruz ama gene de pişince azıcık kabarıyor, o yüzden kalıplarınızı ağzına kadar doldurmayın.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 35-40 dakika pişiriyoruz. Siz gene de 30. dakikadan itibaren kontrol edin, mücverlerimiz yanmasın ;)



İlk defa denediğim silikon kalıplardan çok memnun kaldım, yağlamamama ve kağıt kullanmamama rağmen pişer pişmez kalıptan ayrıldılar. Bir sonrakinde kağıtla pişirip denemek istiyorum. Gene de silikon kalıplara karşı ön yargım  bitmedi henüz, tatlı kek ve muffinlerde de aynı sonucu verir mi deneyip görücem ;)

Hadi bu hafta sonu diyet kabak dolmamı deneyin, içinden artanlarla da muffin mücver yapın :)

Harika bir hafta sonu diliyorum hepimize, hoşçakalın! :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...