30 Mayıs 2014 Cuma

Zeytinyağlı biber dolması


Evlendiimmmmm :)))

Aylardır değil tarif yazmak, mutfağa bile giremeyişim hep bu sebepten :)

Düğün fotoğraflarımı alınca evlenme süreciyle ilgili bir yazı dizisine başlayacağım ama birikmiş tariflerimi yayınlamak için dört gözle bekliyorum :)

Aşık olduğum adamla hem de tam 10 gündür evliyim artık. Balayından döner dönmez işbaşı da yapınca inanılmaz yoğun bir tempoda bulduk kendimizi. Ama şikayet miyim? Tabii ki hayır!

Evlenmenin benim için en keyifli tarafı da kendi zevkime göre döşediğim mutfağımda, cicili biçili eşyalarımla kocişimin sevdiği yemekleri pişirmek. İşten 7’de döndüğüm için yemekler önceki geceden pişirilip buzdolabında ve dipfrizde depolanıyor, ama bu durum her gece muhakkak tekrar ediliyor. Yemek pişirmek konusundaki bu yeni gelin hevesim ütü için de geçerli olur umarım çünkü Cantürk’ün gömlekleri ütü odasında birikmeye başladı bile :)

Balayında biraz fazla kaçırınca –düğün stresinin de sona ermesiyle- azıcık kilo alıp döndüm. O yüzden de akşamları eşime sadece salata ve sebze yemekleriyle eşlik ediyorum ama bu durum onun sevdiği yemekleri yapmama engel değil. Düğünden sonraki ilk postum da dün gece yaptığım zeytinyağlı biber dolmasının tarifi olsun. Kendim için yaptığım salata ve diyet yemeklerini de bulduğum her fırsatta ekleyeceğim, ben tatili yapıp geldim diye bikini giyecek hemcinslerimi unutmuş değilim :))

Zeytinyağlı yaprak sarma benim için acılı ekşili olması gerekirken biber dolmasını fıstık, kuş üzümü ve tarçınla tatlı tatlı severim. Geçen sene tanıştığım Knorr’un zeytinyağlı dolma harcı da tam benim damak tadıma göre. Ancak paketin üzerindeki gibi değil kendi tarifime ek olarak bu harcı kullanıyorum yani bir nevi baharat muamelesi görüyor benim için :) Hatta yetmiyor biraz daha tarçın ve  yedibahar ekliyorum her seferinde.

Yaprak sarmasında bahsettiğim ve biber için de kullanabileceğiniz acılı ekşili dolma harcım için TIK TIK
 

Malzemeler:

Yarım kilo dolmalık biber

2 büyük boy kuru soğan

1,5 su bardağı pirinç

Yarım paket Knorr zeytinyağlı köfte harcı

Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

2 yemek kaşığı çekirdeksiz sarı kuru üzüm (isteğe bağlı)

Tuz, yedibahar ve tarçın

 

Soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağı ile kavrulmak üzere tencereye alıyoruz. Zeytinyağlı dolmalarda ne kadar soğan kullanırsanız o kadar lezzetli olur, o yüzden olabildiğince çok soğan kullanın.

 
Soğanlar kavrulurken pirinçleri yıkayıp, dolma biberlerimizi ayıklıyoruz. Salçalı harç yaptığımda dolmalara kapak olarak domates kullanırım ama bu harçla pek uyumlu olmuyor. Ben de annemden öğrendiğim şekilde dolmanın saplarının olduğu kısmı kapak yapıyorum. Sivri ve küçük bir bıçakla biberin sapının etrafında yuvarlak çiziyorum ve iterek çıkarıyorum. Üzerindeki çekirdekleri de kesip atınca kapağımız hazır oluyor.


 
Harcın içerisinde yeterince fıstık ve kuş üzümü var. Yetmezse ekstra ilave edebilirsiniz. Bir de benim gibi dolmayı tatlı sevenlerdenseniz ve kullanmak isterseniz çekirdeksiz sarı üzümleri 5 dakika kadar sıcak suda bekletip yumuşatıyoruz. Ayrıca fıstığa ek olarak ceviz kullananlar da duydum, denemek istedim ama Cantürk biraz tereddütlü yaklaşınca daha sonra artık diyip vazgeçtim.

Soğanlar yumuşayınca pirinç, kuru üzüm ve harcımızı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Harç yetersiz gelirse tuz, tarçın, yedibahar veya istediğiniz herhangi bir baharatı da ekleyebilirsiniz.


 

Yeterince kavurduktan sonra üzerini geçecek kadar sıcak su ekliyoruz. İçinizi fazla pişirmemeye, hafif diri bırakmaya çalışın. Çünkü zaten biberlerle beraber pişmeye devam edeceği için lapa olmasın.

İçimiz piştikten sonra altını kapatıp soğumasını bekliyoruz. Pirinçleri az pişirdiğimiz için fazla doldurursak dolmalar pişerken patlayabilir ;) O yüzden dolmaların 3/4ünü geçmeyecek şekilde dolduruyoruz ve kapaklarını kapatıyoruz.

 

Tenceremize biberleri dizdikten sonra sıcak su ekleyip orta ateşte pişmeye bırakıyoruz. Ara ara kontrol edip (biberlere çatal ya da kürdan batırarak) az gelirse su ekleyerek biberlerimizi pişiriyoruz. İşte bu kadarcık :)   

Ben biraz pratik olduğum için (yok hayır kesinlikle üşengeçlikle alakası yok) içi pişirdikten ve dolmaları doldurduktan sonra biberlerimi gene aynı tencereye dizdim. Hem iki ayrı tencere kirletip kendime daha fazla bulaşık çıkarmadım hem de tencerenin dibinde kalan yağı yemeğin yağı olarak kullandım, ziyan etmedim.  

Hazır ürünlere karşı olanlardansanız kuş üzümü, çam fıstığı ve baharatları kendi zevkinize göre ayarlayıp kullanabilirsiniz de. Ben hem zaman azlığından hem de damak tadımla birebir örtüştüğünden bu harcı mutfağımdan eksik etmiyorum.
 
 

Harcımı ve dolmalarımı pişirdiğim pembe seramik tencerem –siz sormadan söyliyim- Bernardo’dan. Renkli cupcake baharatlıklarım Migros’tan; pembe-mor olanlar ve böğürtlenli kesme tahtam Tantitoni’den; yanda gözüken pembiş çilek tencerem de Mudo’dan. Merak ettiğiniz başka herhangi bir şey olursa yazabilirsiniz.
Düğünümden minnoş bir fotoğrafla veda etmek istiyorum :)


 
Herkese sevgiler & öpücükler :)
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...