Arşivde
bir sürü tarif birikmesine rağmen Aralık ayının ilk yazısını doğum günü pastama
ayırmak istedim. Bu postta hem profiterol hem yaş pasta tarifi var, bir taşla
iki kuş ;)
Geçtiğimiz
hafta doğum günümdü ve ben günler öncesinden “pastamı kendim yapıcam” diye
tutturdum. Dipfrizimde böğürtlen, vişne, karadut gibi pasta yapılabilecek çok
sayıda malzemem varken ve acaba hangisiyle yapmalıyım diye düşünürken babam
“sen geçen sene profiterol yapardın, gene yapsan da yesek” diyince pastamın
neyli olacağı belli oldu :) teşekkürler babiş :)
Profiterol
zaten yeterince zahmetli, bir de pasta falan derken –utanarak söylüyorum ama-
çok miktarda hazır karışımdan faydalandım. Aman canım niye utanıcam, bütün gün
işte yorul sonra gel evde yorul, iyi ki hazır kremalar soslar var :)
Malzeme
listesi epey kalabalık o yüzden ayrı ayrı gruplandırıyorum kızlar, panik yok!
Pasta
için:
1
adet kakaolu pasta tabanı (ben üşenmem kendi pandispanyamı yaparım diyenlere
saygılaarrr)
1
çay bardağı süt (keki ıslatmak için)
1
paket vanilyalı pasta kreması
1,5
su bardağı soğuk süt (kremayı çırpmak için)
1
çay bardağı damla çikolata
Profiterol
hamuru için (eklenme sırasına göre)
1,5
su bardağı su
100
gram margarin
1
su bardağı un
1
tatlı kaşığı şeker
1
fiske tuz
4
yumurta
Profiterol
dolgu kreması için:
2
paket vanilyalı dolgu kreması (profiterol, ekler ve tartlar için çok pratik
oluyor)
2,5
su bardağı soğuk süt (kremayı çırpmak için)
Çikolata
sos için:
1
paket çikolata sos
2
su bardağı süt (ben 2,5 kullandığım için yaşadığım aksilikler az sonra :)) )
Profiterol
hamuruyla başlıyoruz:
Suyu tencereye koyup kaynayınca margarini ilave ediyoruz
ve erimesini bekliyoruz. Eriyince un, şeker ve tuzu ekliyoruz; pürüzsüz olana
kadar karıştırıyoruz. Burada tavsiyem mikser kullanmanız, sıcak suya atılan un
bir anda topaklanıyor, dağıtmak epey zor oluyor. Krema kıvamındaki hamur kaynamaya
başlayınca (göz göz oluşundan kaynadığını anlıyoruz) ocaktan alıyoruz.
Arada
karıştırarak hafifçe ılıttığımız hamurumuza yumurtaları katıyoruz. Yalnız
hepsini aynı anda değil; bir yumurtayı kırıp mikserle uzunca çırpıp hamura iyice
yedirdiğinizden emin olunca diğer yumurtaya geçmelisiniz. Zaten profiterol
hamuru yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta da bu ;)
Yumurta
işlemi bitince hamuru buzdolabında en az 1-2 saat dinlendiriyoruz.
Soğuyan
hamurumuzdan yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye 2 çay kaşığı yardımıyla (birine
hamuru alıp diğeriyle itekliyoruz) hamurlarımızdan koyuyoruz. Aralıkları geniş
bırakmaya çalışın ki pişerken kabaran profiterollerimiz birbirlerine değmesin,
şekilleri bozulmasın :)
“Aman benim hamurlarım yamuk yumuk oldu, oraya buraya bulaştı” demeyin, göreceğiniz
üzere benimkilerin de düzgün şekilli olduğu pek söylenemez :) endişeye gerek yok, piştikten sonra
yuvarlanıp düzgünleşiyorlar :)
Önceden
ısıttığımız fırında 200 derecede yaklaşık 25-30 dakika üzerleri kızarana kadar
pişiriyoruz. Batırdığınız kürdan kirli çıkarsa pişirme süresini 5-10 dakika
daha uzatabilirsiniz, fırından fırına değişiklik gösterebiliyor.
Hamurlarınız
pişince fırından alıp, yumuşak kalması için tepsimizin üzerine bir örtü örterek
soğumaya bırakıyoruz.
Bu
arada pasta kremamızı süt ile çırpıp yarısını üzerine sürmek için ayırıyoruz,
diğer yarısına da damla çikolata katıp karıştırıyoruz.
Pasta
tabanımızın alt katını sütün yarısıyla ıslatıyoruz (zaten yeterince tatlı
olacağı için süte şeker eklemedim) ve damla çikolata kattığımız kremayı üzerine
eşit olacak şekilde dağıtıyoruz. İkinci katı da artan süt ile ıslatıp ilk katın
üzerine kapatıyoruz. Ama bu aşamada dikkatli olun, ıslak keki elinizle tutarak
taşımaya çalışmayın, parçalanıp dağılır. Bir tabak yardımıyla üzerine denk
gelecek şekilde ters çevirin. Üzerini ve kenarlarını ayırdığınız kremayla
kaplayın.
Şimdi
de dolgu kremasını süt ile çırpın ve profiterolleri bıçak ile kenarlarından
keserek krema ile içlerini iyice doldurun. Doldurduğunuz profiterolleri
pastanın üzerine ortadan başlayarak dizin. (Tabi ben bu ölçülerle yarısını
ancak dizebildim, kalan profiteroller ertesi gün yenilmek üzere dolaba
kaldırıldı.)
Ve
son olarak çikolata sosunu süt ile kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz.
Süt miktarını pakette yazılandan eksik kullanmanızı söyledim çünkü:
Sosum
sulu olduğundan ve ben de acele ettiğimden henüz sıcakken kaşık kaşık
profiterollerin üzerine gezdirmeye başladım. 3-4 kaşıktan sonra baktım benim
sos pastanın üzerindeki kremayı da beraberinde eriterek aşağıya doğru kayıp tabağın
altında birikiyor ve dahası taşıp masanın üzerine yayılıyor!!!
O sebeptendir ki
1. sosunuz çok cıvık olmasın, 2. soğumadan pastanızın üzerinde kullanmayın :)
Tabi ki bu problem pasta yaparsanız çıkar, sadece profiterol yapıyorsanız sosu
sıcakken kullanmanızı öneririm, hamurlarınız yumuşacık olur ;)
Sosu
gezdirdikten sonra pastayı 1 gece (vakit yoksa bile en az 3-4 saat)
buzdolabında dinlendirin, ben saat epey geç olduğu ve mumlarımı üflemek için
acele ettiğimden hemen kestim, ertesi güne kalan pasta çok daha yumuşaktı ve
lezzeti oturmuştu :)
Dilerim
28. yaşım artık 8 kişi olduğumuz canım aileme ve arkadaşlarıma sağlık,
mutluluk, huzur ve başarı getirsin; tüm kötülükleri bizden uzak tutsun :)
Tüm
minnoşlarımı kocaman öpüyorum :)
Hoşçakalın!
Özencimm gerçekten de özenli tarifler bunlar, en kısa zamanda deneyeceğim bunu. Pasta tabanı konusunda aynı düşünüyoruz :)
YanıtlaSilEllerine sağlık :)
çok teşekkürler canımm :) çalışan kızlarız sonuçta, hangi birini kendimiz yapalım, aklın yolu bir ;)
YanıtlaSil