Babamın bahçesinde yetişen ve kışın buzdolabının yarısını
kaplayan organik elmaları tüketmek için sık sık elmalı pasta yaparım ama diğer
kurabiyeler gibi kıtır kıtır olunca hoşuma gitmiyor, bu tarifi hele de sıcakken
ağzı kapalı bir kaba koyup bekletince yumuşacık oluyor. Her seferinde en az 3
tepsi - ki her tepside yaklaşık 24 tane oluyor- yapıyorum, böylece fazlasını
dondurucuya atabiliyorum. Ben birer lokmalık yapmaktan yanayım, siz isterseniz
açtığınız hamuru daha geniş tutarak büyük rulolar elde edebilirsiniz. Malzeme
listesinden anlayacağınız üzere gene margarin tercih etmedim, sızma zeytinyağını
da sadece tuzlulara yakıştırdığımdan tereyağı kullandım. Bazı tariflerde 1er
ölçü yoğurt ve süt yerine 2 ölçü yoğurt görüyorum ama denedim ve belirgin
derecede ekşi oldu. Şeker kullanımını azalttığımdan daha önce de bahsetmiştim,
o yüzden hamuruna çok az esmer şeker koyuyorum, o da tuzlu bir hamur gibi
olmaması için. İç harcı zaten Amasya elması ile yapıldığında yeterince tatlı
oluyor, hele de benim gibi bol bol koyuyorsanız. Tarçın da -sizleri bilmiyorum
ama- bende tatlı yemişim hissi uyandırdığından harcına şeker eklemiyorum. Tatlı
sevenler için servis ederken pudra şekeri serpmeyi öneririm ama içerisinde
zaten tereyağı ve beyaz un olduğundan yeterince kalorili :)
İç harcı için; 5
Amasya elmasını rendeliyoruz , tavada suyunu çekene kadar 1 su bardağı çekilmiş ceviz
ve 1 tatlı kaşığı tarçınla kavuruyoruz. Harcımız soğurken hamuru hazırlıyoruz.
200 gr oda sıcaklığında tereyağı,
1 su bardağı yağsız yoğurt,
1 su bardağı yağsız süt,
1 paket vanilya,
1 paket kabartma tozu,
3 yemek kaşığı
esmer şeker ile alabildiğince unu yoğuruyoruz, iri bezeler yapıp her bezeyi
ayrı ayrı merdaneyle açıyoruz ve 8 eşit üçgene bölüyoruz. Üçgenlerin geniş kısmına iç harcımızdan
koyup sigara böreği gibi yuvarlıyoruz ve fırına veriyoruz. Pişirme süresi ve
derecesi fırından fırına değişiyor ama ben 180 derecede yaklaşık 20-25 dakika
pişiriyorum. Eğer sizinkiler daha büyükse, hamuru kalınsa ya da daha kızarmış
olsunlar isterseniz süreyi uzatabilir, dereceyi artırabilirsiniz.
Merdaneyle açmak zahmetli gelirse ay çöreği ya da poğaça gibi de şekil verebilir, büyüklüğünü dilediğinizce değiştirebilirsiniz.
Afiyet olsun! :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder