Ben bu sıralar çiğ sebze&meyve, süt-yoğurt&mısır gevreği ve salata&ızgara et modunda olsam da sağlıklı tarifler denemeye devam ediyorum :)
Sıradaki
tarifim kıyma, yeşil mercimek ve bol baharat ile lezzetli olduğu kadar hafif ve
sağlıklı bir börek. Hatta salata eşliğinde sıcak servis ederseniz diyetlerinizde
ana yemek bile olabilecek potansiyelde :)
Bu
böreği nerede yediğimizi ne Cantürk ne de ben hatırlayamadık (Bilkent Neuhaus
olabilir) ama benim tarifimden biraz farklıydı. Orjinalinde benim malzemelerime
ek olarak Meksika fasulyesi ve haşlanmış mısır vardı; ayrıca benim yaptığım
gibi fırında değil galeta ununa bulanarak yağda kızartılmış ve minik minik
dilimlenerek mevsim yeşillikleri ile sıcak servis edilmişti. Bu da demek oluyor
ki hafif ve diyet olsun isterseniz benim yaptığım gibi, kalorili ama çok daha lezzetli
olsun isterseniz yukarıda anlattığım şekilde yapabilirsiniz, seçim sizin ;)
Bayram
kilolarını verince ikinci seçeneği de yapıp yayınlayacağım :)
İç
Harcı için Malzemeler
2
büyük boy kuru soğan
250
gram yağsız dana kıyma
1
yemek kaşığı zeytinyağı
1
su bardağı yeşil mercimek
1
yemek kaşığı biber salçası
1
tatlı kaşığı yedibahar
1
tatlı kaşığı karabiber
1
çay kaşığı kimyon
Tuz
ve pulbiber
Böreği
için Malzemeler
Yarım
kilo (3 adet) yufka
1/2
su bardağı süt
2
yemek kaşığı zeytinyağı
Mercimekleri
haşlıyor ve soğuması için bir kenara alıyoruz. Kıymayı da tavaya koyup ağzını
kapatıyoruz ve soğanları doğramaya başlıyoruz. Kıyma suyunu çekince yağı ve
soğanları ekleyip kavuruyoruz. Soğanlar yumuşamaya başlayınca salça ve
baharatları ekleyip iyice kavuruyoruz ve mercimekleri ekleyip karıştırıp altını
kapatıyoruz.
Harcımız
soğurken yufkaları kesiyoruz. Her yufkayı önce ikiye, her bir parçayı tekrar
ikiye ve tekrar ikiye olmak üzere 1 yufkadan 8er eşit üçgen elde ediyoruz.
Kestiğimiz
yufkalardan birini alıp süt ve yağ ile yaptığımız karışımla hafifçe ıslatıp
üzerine bir yufka daha koyuyoruz. Geniş kısmına 1,5 - 2 yemek kaşığı harç koyup
kenarlarından kıvırıp sarıyoruz. Bu işlemin sonunda 12 tane büyük sigara
böreğimiz oluyor.
Yağlı
kağıt serilmiş tepsiye börekleri dizerken çok sıkışık olmamalarına dikkat edin,
kenarları pişmez ve kol böreğinde olduğu gibi hamurumsu kalır. Dilerseniz
üzerine yumurta sarısı, sevmeyenler de benim yaptığım gibi yoğurt sürebilir. Fotoğraflarda
göreceğiniz üzere yoğurt da en az yumurta kadar kızartır böreklerinizi, hem
kokusu da yok :)
Tarifimiz az yağlı ve sağlıklı diye abartmıyoruz, 1 taneden fazla yemiyoruz kızlar. "Ee ama 1 tanecik börek doyurmaz ki!" dediğinizi duyar gibiyim :) O zaman ne yapıyoruz?? Böreğimizi karnabahar salatası (TIK TIK) gibi bir salata ile tüketiyoruz :)
Ben böreğimi neyle mi yedim?:
Yeni bir diyet tarifinde buluşmak dileğiyle, hoşçakalın :)