9 Mart 2016 Çarşamba

Kuzu Etli Ali Nazik

Merhabalar,

Ali Nazik kebabı, beşamel soslu Hünkar Beğendi ile kıyaslandığında daha fazla tercih ettiğim bir yemek. Yoğurtla çok daha hafif olurken Hünkar Beğendinin sadece etlerini yiyebiliyorum, tabanı çok ağır geliyor.





Ali Nazik için yeşil biberli domatesli sote hazırlayanlar da var ama eşim bu halini daha fazla seviyor.

Bu kez kuzu kuşbaşı kullandım ama dana eti, kıyma ve hatta tavukla bile deneyebilirsiniz ;)





Bu tarifi ister ara sıcak isterseniz de ana yemek olarak ikram edebileceğinizi belirtip hemen malzemelere geçiyorum:

Tabanı için:

2 adet közlenmiş bostan patlıcanı
2 diş kıyılmış sarımsak
Yeterince süzme yoğurt
Tuz

Üzeri için:

Yarım kilo kuzu kuşbaşı
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Zeytinyağı
Tuz, karabiber, pulbiber




Közlenmiş patlıcanları minik minik doğrayıp sarımsak ve tuzu ekleyip yeterince süzme yoğurtla karıştırıp servis tabağına alıyoruz.

Etlerimizi kızgın zeytinyağına alıp iyice kavuruyoruz. Etler kavrulunca salçaları da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Salçanın kokusu çıkınca bir miktar sıcak su ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Suyunu biraz çekince tuz ve baharatlarla tatlandırıyoruz.

Son olarak yoğurtlu patlıcanımızın üzerine döküp servis ediyoruz.


Afiyet olsun!








Fırında mantarlı tavuklu krep

Merhabalar,

Hız kesmeden yeni tariflere devam edelim. Sırada uğraştırıcı ama bir o kadar lezzetli mantarlı tavuklu kreplerimin tarifi var ;)




Mantarlı tavuk sote tarifimi BURAYA tıklayarak okuyabilirsiniz. Yaklaşık olarak tarifteki miktarları kullandım ve fazla fazla yetti.




Ben sotemi bir akşam önceden, kreplerimi de sabah pişirdim. Böylece misafir gelmeden 1 saat önce kreplerimi harçla doldurup fırına verdim dolayısıyla pek yorulmadım.

Krepler için:

2 yumurta
2 su bardağı un
2,5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
Kreplerin üzeri için:
Kaşar peyniri rendesi
Kıyılmış maydanoz

Krep malzemesini iyice çırpıp krep tavasına spreyle yağ püskürtüyoruz ( siz peçeteyle de yayabilirsiniz) ve ısınmaya bırakıyoruz. Tavamız iyice ısınınca krep hamurundan bir kepçe alıp tavaya eşit olarak yayıp pişmeye bırakıyoruz. Üzeri göz göz olan krepleri çevirip diğer yüzzünü de pişirip hamur bitene kadar bu işlemi tekrarlıyoruz.




Kreplerin tam ortasına gelecek şekilde bolca mantarlı tavuklu sotemizden koyup boşta kalan iki yanı birbirinin üzerine kapatıp kürdanla tutturuyoruz. 




Sırayla tüm krepleri yağlı kağıt serdiğimiz bir tepsiye alıyoruz. Üzerine bolca kaşar peyniri rendesi ve maydanoz serpip 160 derecelik önceden ısıtılmış fırına veriyoruz.




Peynirler eriyince çıkarıp sıcak sıcak servis ediyoruz.

Afiyet olsun!








8 Mart 2016 Salı

Actifryda bebek patates kızartması

Merhabalar,

Bir iş seyahati için gittiğim Ödemiş’ten bebek patatesler ve mis kokulu dağ kekiği alarak dönünce bu yemeği yapmam farz olmuştu artık :)



Bizim evdeki Actifry çılgınlığını biliyorsunuz zaten, pek çok şeyi kendisinde pişiriyoruz. Ama patatesler de dışı çıtır içi yumuşacık kalmasıyla favorimiz oldu ;)



Malzemeler:

500 gram bebek patates  
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Pulbiber
Kekik

Öncelikle yağımızı actifry haznesine alıp 2 dakika çalıştırıyoruz. Sonra da iyice yıkadığımız kabuklu patateslerimizi bütün olarak ekleyip üzerine yeteri kadar tuz, pulbiber ve kekik serpiştiriyoruz.




30-35 dakika sonrasında bebiş patateslerimiz pişmiş olacak ;)

Bu da sevgililer günü için hazırladığım kahvaltı soframız ;)





Hoşçakalın!  






Beş çayı sofrası

Merhabalar,

Uzun zamandır evde misafir ağırlamadığımızdan sofra da kurmuyordum. Geçenlerde annemler çaya gelince hazırlamıştım bu sofrayı da. Fikir olsun diye sizlerle de paylaşmak istedim.



Menü gayet pratikti. Kısır, yaprak sarma, çikolata soslu irmik pastası ve cevizli baklava.




Kısırımın tarifine BURADAN ulaşabilirsiniz. Ben ayaklı kasemde marul yapraklarının arasında servis ettim ama kısır sunum önerileri için BURAYA tıklayabilirsiniz ;)

Annemin pişirip getirdiği yaprak sarmaların tarifi için de TIK TIK ;)




Çikolata soslu irmik pastamı bu kez şeker hamurundan yaptığım pembe-mor kalplerle süsledim.

Boş zamanlarınızda şeker hamurlarıyla yapacağınız minik süsleri ihtiyaç duyduğunuzda kullanabilirsiniz ;)



Pastamın tarifi için de TIK TIK ;)

Dantel Amerikan servislerimi English Home’dan almıştım, çay fincanlarım da bir arkadaşımızın ev hediyesi


Hoşçakalın!









Yulaf kepekli karnabahar mücveri

Herkese merhaba,

Un ve yağ kullanmadan yapabileceğiniz sağlıklı ve çok lezzetli bir tarifim var size :)




Un yerine yulaf kepeği kullandığımdan dukancılar için de bir alternatif ;)




Malzemeler:

1 orta boy karnabahar
3 yumurta
3-4 yemek kaşığı yulaf kepeği karışımı
1 paket kabartma tozu
1 orta boy kuru ya da 3-4 dal yeşil soğan
Bir tutam maydanoz ve/veya dereotu
Tuz, karabiber, pulbiber

Karnabaharı haşlayıp eziyoruz, soğanı rendeliyoruz, yeşillikleri ince ince kıyıyoruz ve diğer tüm malzemeleri de ekleyip bir mücver karışımı elde ediyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye kaşıkla (ben yuvarlak kurabiye kalıbından faydalandım) 2şer cm aralık bırakarak diziyoruz.




180 derecelik önceden ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar 35-40 dakika pişiriyoruz.




Afiyet olsun!








Bebiş kurabiyeleri

Herkese merhaba,

Zümra’nın doğum kurabiyelerini görmüş müydünüz?






Pembe ve mor tonlarının uyumuna bayılıyorum, hele de söz konusu kız bebiş kurabiyesi olunca ;)






Hoşçakalın!




Biftekli ve sebzeli noodle

Merhabalar,

Bugün de size Uzakdoğu mutfağından bayılarak yapıp yediğimiz bir tarifim var.

Bol etli ve sebzeli, azıcık da noodlela düşük kalorili ve sağlıklı bir öğün elde ediyoruz.
Dana eti yerine tavuk ya da sadece sebze ile de yeterince lezzetli bir yemek elde edeceğinize emin olabilirsiniz ;)



Noodle yaparken muhakkak wok tava, yoksa evdeki en derin ve geniş teflon tavanızı kullanmanızı tavsiye ederim. Ben wok tavamı İkea’dan almıştım, son derece de memnunum ;)




Besinlerin vitamininin kaybolmaması için yüksek ateşle ve hızla pişiriyoruz o yüzden tüm sebzeleri pişirmeye hazır hale getiriyoruz.




Egg (yumurtalı) noodle 6 parçadan oluşan 350 gramlık paketler halinde hemen hemen tüm marketlerde bulunabiliyor artık. Ben sebze ve eti bol kullandığım için 2 parça noodle eşim ve benim için yeterli oldu. 




Waribashilerle yemesi çok eğlenceli olan yemeğimiz için malzemeler:

400-450 gram biftek
1 adet havuç
1 adet kuru soğan
1 adet kırmızı dolmalık biber
1 adet sarı dolmalık biber
Yarım brokoli
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3-4 yemek kaşığı soya sosu
2 parça egg (yumurtalı) noodle

Bir tencereye noodle haşlamak için su koyup kaynatmaya başlıyoruz. Kaynayan suya noodleları atıp hafif diri kalacak şekilde haşlıyoruz.




Brokoli haricindeki tüm sebzeleri ve eti jülyen (parmak gibi) doğrayıp brokoliyi minik çiçeklere ayırıyoruz. Zeytinyağını tavamıza alıp ocağın en büyük varsa wok gözünde ısıtıyoruz. Etimizi yeterince ısınmış tavaya alıp suyunu bırakmasına izin vermeden yüksek ateşte soteliyoruz. Etlerin rengi dönünce havuçları, 4-5 dakika sonra da kuru soğanı atıp sotelemeye devam ediyoruz. 




Soğanlar ölünce de biberleri ve brokoliyi ekliyoruz. 




Ki bence hiç noodle eklememiş bu hali bile enfes ;)



Tüm sebzeler pişince soya sosunu ve haşladığımız noodleları ekleyip birkaç dakika lezzetinin bütünleşmesi için harmanlıyoruz. Soya sosu çekince yemeğimiz hazır oluyor! :)


Hoşçakalın!







Portakallı ve bademli yulaflı çikolata

Merhabalar,

Sadece 3 malzemeyle yapılabilecek pratik ve çook hafif bir tarif vereceğim bugün size :)




Diyet yaparken canı ille de çikolata isteyenler için lezzetli ve sağlıklı bir alternatif ;)

Ben Cantürk’ün çok sevdiği Nestle portakallı bitter kullandım, hatta portakallı halini çok sevince bir portakalın da rendesini ekledim ve enfes oldu :)




Malzemeler:

1 paket (80 gram) portakallı bitter çikolata
1 avuç çiğ badem
1-1,5 su bardağı yulaf ezmesi




Çikolatayı benmari usulü eritip yulaf ezmesi ve dilerseniz portakal kabuğu rendesini ekleyip iyice karıştırıyoruz. Elimizle veya kaşıkla şekil verip üzerlerine birer tane çiğ badem yerleştirip buzdolabına kaldırıyoruz.


Hoşçakalın!






Zeytinyağlı deniz börülcesi

Herkese merhaba,

İş yoğunluğum yüzünden uzun zamandır blogu güncelleyemedim ve çok sayıda tarifim birikti. Şimdi vakit buldukça hepsini tek tek paylaşmayı planlıyorum.

İlk kez Özgelerde yiyip bayıldığımız ve o gün bugündür özellikle de balık sofralarımızda muhakkak bulunan deniz börülcesinin tarifini vereceğim şimdi.




Yapılışı çok basit, sadece kılçıklarını ayıklamak biraz el oyalayıcı olabiliyor. O işi de genellikle Cantürk’e devrettiğim için sorun kalmıyor :)




Malzemeler:

1 demet deniz börülcesi
1-2 diş sarımsak
Zeytinyağı
Tuz
Limon

Bir tencerede su kaynatıp deniz börülcesini ekliyoruz ve yaklaşık 7-8 dakika haşlıyoruz. Yeterince pişip pişmediğini anlamak için bir dalı sapından tutup çekiyoruz, kolayca elimize geliyorsa börülceleri soğuk su dolu bir kaba alıyoruz. Şokladığımız için rengi koyu yeşil olarak kalacaktır ;)




Şimdi de soğuyan börülceleri saplarından tutup çekiyoruz, içlerindeki kılçıklardan ayırıyoruz.




Ayıkladığımız börülcelere kıyılmış sarımsak, zeytinyağı, tuz ve limon suyu ekleyip servis ediyoruz.

Hoşçakalın!