31 Mart 2015 Salı

Ispanaklı diyet börek

Merhabalar,

Hem lezzetli hem de hafif bir tarifim var bugün size. İçerisinde çok çok az sızma zeytinyağı olduğu için son derece düşük kalorili ve sağlıklı bir börek yaptım dün akşam. Aslında Pazar akşamı ıspanakları pişirirken yoğurtla yiyeceğimizi hayal ediyordum ama baktım eşim bu durumdan pek hoşnut değil, o eve gelmeden kavurduğum ıspanakları böreğe çevirdim.




Bu börek o kadar pratik ki işten eve 7de gelmeme rağmen 8de ilk tepsi pişmiş, ikinci tepsi fırına girmişti bile :)




6 adet (1 kilo) yufkadan 24 adet börek çıkardım, ki bir tanesi bir kişiye hele de yanında kısır, patates salatası vs olursa fazla fazla yeter ;) Gene de ölçüyü kaçırmamak lazım, sonuçta yufkanın da kalorisi epey yüksek ;)




Malzemeler: 

İç harcı için :

1 kilo ıspanak
2-3 adet büyük boy kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Karabiber, pulbiber, tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Hamuru için:

1 kilo (6 adet) yufka
1,5-2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzeri için:

2 yumurtanın sarısı
Susam veya çörek otu




Soğanları yemekleri doğrayıp yağda kavuruyoruz. (Yağınız az gelirse bu aşamada çok az su ekleyerek de soğanların yanmadan pişmesini sağlayabilirsiniz.) Soğanlar yumuşayınca salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurup iyice yıkadığımız ve iri iri doğradığımız ıspanakları ekleyip yüksek ateşte hızlıca kavuruyoruz. Ispanaklar renk değiştirmeye başladığında pulbiber, karabiber ve tuz ekleyip ocaktan alıyoruz.

Böreği yapmadan önce iç harcımızın soğuması gerekiyor. O yüzden benim gibi bir gece önceden hazırlayıp dolaba kaldırırsanız işiniz daha da kolaylaşır.

Şimdi yufkalarımızın her birini eşit dört parçaya bölüyoruz. Her bir yufkayı 1-2 yemek kaşığı sütle ıslatıyoruz (yağ birazdan devreye girecek, şimdi sadece süt kullanıyoruz) ve 1 yemek kaşığı harcı alıp ince uzun bir şekilde yufkaya yayıyoruz.




Şimdi sigara böreği yapar gibi ama uçları açıkta kalacak şekilde sarıyoruz. Çok uçlarına harcımızdan koymuyoruz, böylece kenarlarından dökülmesini engelliyoruz.




Şimdi bir tarafı içine alıp aşağıdaki gibi kıvırıyoruz. Tıpkı kol böreği yapar gibi ama çok daha basit :)



Tüm börekler sarılıp tepsideki yerini aldıktan sonra artan süte zeytinyağını katıp çırpıyoruz (eğer süt bittiyse biraz daha ekleyebilirsiniz). Böreklerin üzerine 1-1,5 yemek kaşığı kadar bu yağlı sütlü karışımdan gezdirip böreklerin yumuşacık pişmesini sağlıyoruz :)



Son olarak yumurta sarısı sürüp çörek otu serpiştirip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30-35 dakika pişmeye bırakıyoruz.


Hoşçakalın!











30 Mart 2015 Pazartesi

Çilekli ve limonlu diyet magnolia

Merhabalar,

Başlığı okuyup da tatlının diyeti olur mu demeyin, light puding yağsız sütle pişirilirse, ara katlarda diyet bisküvi ile cornflakes kullanılırsa gayet de hafif olur ;)





Magnolia Cookshop’a gitme sebebi; çikolatalı, muzlu, çilekli her türlü bayıla bayıla yediğimiz ve hatta evde de kolaylıkla yapabileceğimiz bir tatlı.





Bu kez vanilyalı pudingle çilekli ve limonlu yaptım. Bir sonraki de çikolatalı pudingli ve muzlu olacak.





Malzemeler:

Muhallebisi için:

1 paket Dr. Oetker vanilyalı light puding
2,5 su bardağı yağsız süt
1 limonun kabuğu

Ara katlar için:

1 paket (6 adet) eti form limonlu bisküvi
2 avuç nestle nesfit

Tabanı ve süslemek için:

Çilek





Çileklerin yarısını dilimleyip kullanacağımız kupların ve kaselerin dibine yerleştiriyoruz.
Bisküviler ve nesfitleri rondadan geçirip kenara alıyoruz.




Muhallebi için de 2 su bardağı sütü bir tencereye alıp kaynamaya bırakıyoruz. Kalan yarım bardak süte toz halindeki pudingi ekleyip topaklanmaması için karıştırıyoruz. Tenceredeki süt kaynayınca sütlü puding karışımını tencereye ekleyip 1 dakika kadar karıştırarak kaynatıyoruz ve ocaktan alıyoruz. Ocaktan alınca limon kabuklarını da ekliyoruz.



Çileklerin üzerine bir kat muhallebi bir kat bisküvi olacak şekilde kuplarımıza paylaştırıyoruz. En üstüne de artan çileklerimizden koyarak süslüyoruz.



Çilek ve limonun harika aromasına bir de fındık katılsın isterseniz bisküvili karışımıza 1 avuç kadar da fındık ekleyebilirsiniz.




Ben kahvaltıda bile yerim daha hafif olsun derseniz bisküvileri çıkarıp sadece cornflakes kullanabilirsiniz.


Afiyet olsun :)








yoğurtlu mayonezli dip sos

Yeni haftadan herkese merhaba,

Cuma gecesi film keyfi yaparken cipsleri kuru kuru yemeyelim diye pratik ve lezzetli bir dip sos yaptım. Yalnız önceden uyarmak zorundayım ki bu sos yüzünden koca bir paket cipsi farkına bile varmadan bitirebilirsiniz :)




Malzemeler:

1 su bardağı katı yoğurt (süzme de olabilir)
1 tepeleme yemek kaşığı mayonez
1-2 diş dövülmüş sarımsak
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kekik
Arzuya göre tuz (cipsler yeterince tuzlu olduğundan ben eklemedim)

Tüm malzemeleri pütür kalmayacak şekilde karıştırıp minik kaplara bölüştürüyoruz ve cipslerimizle servis ediyoruz.




Varsa sevdiğiniz başka baharatlarla da dip sosunuzu çeşitlendirebilirsiniz.




Gene cipslerinizle tüketebileceğiniz lezzetli bir dip sos tarifi de BURAYI tıklayarak okuyabileceğiniz avokadolu ve limonlu ;)





Yeni tariflerde görüşmek dileğiyle,

Hoşçakalın! :)








27 Mart 2015 Cuma

Ton balıklı avokado salatası

Herkese merhaba,

Avokadolu tariflerle devam ediyoruz :) Bugün de ton balığı ve avokadonun bir araya gelmesiyle oluşan enfes bir salatadan bahsedeceğim.




Malzemeler:

1 adet çok olgun avokado

1 büyük kutu (160 gram) zeytinyağlı ton balığı

1 limonun suyu

Bir tutam dereotu

Pul biber

Tuz




Avokadomuzu bıçakla eşit olacak şekilde ikiye bölüyoruz. Çekirdeğini çıkardıktan sonra bir tatlı kaşığıyla tamamen oyuyoruz ve bir kaseye alıyoruz. Bu aşamada biraz dikkatli olup avokado kabuklarına zarar vermezsek kendilerini servis tabağı olarak kullanabiliriz :)




Yağını süzdürdüğümüz ton balığı (ne kadar süzersek süzelim muhakkak kalıyor o yüzden salatamıza ekstra yağ eklemiyoruz) , limon suyu, kıydığımız dereotu ile pulbiber ve tuz ekleyip karıştırdıktan sonra avokado kabuklarının içine alıyoruz. Dereotu ile süsleyerek servis yapıyoruz :)





Ben ton balığı sevmem diyenler için de BURADA bulabileceğiniz limon çanağında avokado ezmesi tarifim var ;) 





Yepyeni tariflerde buluşmak dileğiyle, hoşçakalın!












26 Mart 2015 Perşembe

Mangolu Yeşil Salata

Herkese merhaba,

Farklı tatlar denemeyi sever misiniz? Eğer öyleyse bu tarifimi mutlaka denemelisiniz. Hem hafif hem sağlıklı, biraz tatlı biraz ekşi ;)




Mango en sevdiğim tropikal meyvelerden biri. Biraz fazla lifli oluşundan dişlerin arasına girmesini saymazsak çok lezzetli, mis kokulu. Ben kendisini şeftali yer gibi tüketmek yerine salatama eklemeyi tercih ettim. Eşim de ben de çok sevdik, bakalım siz de beğenecek misiniz :)




Malzemeler:

1 adet olgun mango

Marul

Roka

Tere

Ekşi otu (Kuzukulağı)

Dereotu

Maydanoz

1 limonun suyu

Zeytinyağı

Tuz




Mangonun kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz. Elimizle parçaladığımız yeşillikleri limon suyu, tuz ve zeytinyağı ile harmanlayıp mangoları da ekleyip servis ediyoruz.




Bu salatanın bir de tavuklu versiyonunu deneyeceğim, yapar yapmaz da tarifi paylaşacağım ;)





Yeni tariflerde görüşmek dileğiyle, hoşçakalın!












25 Mart 2015 Çarşamba

Limon çanağında avokado ezmesi



Merhabalar,

Geçtiğimiz hafta aldığım avokadolarla denediğim nefis tariflerim var bugün size. İlki de limon kabuklarında servis ettiğim avokado ezmesi.




Avokado en çok ezilmiş haliyle yemeyi sevdiğim bir tropik meyve. O yüzden ya çok olgunlaşmışlarından alıyorum, bulamazsam da bir kese kağıdına koyup birkaç gün oda sıcaklığında olgunlaşmalarını bekliyorum :)





Et ve tavuk yemeklerinin yanına çok yakıştırdığım, hem ana yemeklerde meze hem de çay saatlerinde ve günlerde salata olarak kullanabileceğiniz bir tarif. Fajitanın yanında gelen Guacamole sos da yaklaşık olarak böyle bir şey, içerisinde ekstra soğan, domates, acı biber vs var :)





Avokado ezmesi aynı zamanda cipslere harika bir dip sos alternatifi ;)






Malzemeler:

1 adet çok olgun avokado

1 diş sarımsak

Yarım limon suyu

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Bir tutam dereotu

Tuz




Avokadomuzu bıçakla eşit olacak şekilde ikiye bölüyoruz. Çekirdeğini çıkardıktan sonra bir tatlı kaşığıyla tamamen oyuyoruz ve bir kaseye alıyoruz. Eğer avokadonuz yeterince olgunlaşmışsa bu işlem esnasında ezildiği için ekstra bir çaba sarfetmenize gerek kalmaz. Dövülmüş sarımsak, limon suyu, kıyılmış dereotu, zeytinyağı ve tuzunu ekleyip karıştırdığımızda ezmemiz hazır oluyor. Üstelik 5 dakikamızı bile almıyor ;)






Ben servis etmek için suyunu sıktığım limon kabuklarını kullandım, siz isterseniz avokadonun kendi kabuklarını da kase gibi kullanabilir ya da minik reçelliklerde misafirlerinize ikram edebilirsiniz.


Hoşçakalın!









24 Mart 2015 Salı

Actifry’da Teriyaki Soslu Tavuk Kanat

Merhabalar,

Uzakdoğu mutfağına olan ilgimi bilmeyen yoktur herhalde. Elbette tüm yemekleri damak tadıma uyacak diye bir şey yok ama bazı soslar gerçekten de ekstra lezzet katıyor pratik tariflere.




Teriyaki sosu da son aylarda keşfettik. Soya sosu bazlı bir Japon sosu olan Teriyaki’yi soya sosu seven herkesin beğeneceğini düşünüyorum. Bu da soya sosu gibi biraz tuzlu, bu yüzden yemeklerinize kesinlikle ekstra tuz eklemeyin.




Actifry’da tavuk kanat tarifini daha önce BURADA vermiştim. Geçenlerde babam (evet onlara da bir şişe alıp bıraktım :) ) tavuk kanatlara eklemişti bu sostan, o kadar beğendik ki hafta sonu biz de evimizde yaptık.




Actifry’ı daha önce uzun uzun anlattım ama bilmeyenler için Tefal’in muhteşem icadı :) yağsız patates kızartmalarının, dışı çıtır içi yumuşacık tavuk kanatların, başında beklemenize ya da açıp karıştırmanıza gerek kalmadan pişen lezzetli et yemeklerinin mucidi :)





Malzemeler:

750 gram tavuk kanat (1 paket)

2 Actifry kaşığı Teriyaki sos

1 yemek kaşığı biber salçası

Kekik, karabiber, pulbiber





Tavuk kanatları ve karabiberi Actifry’a alıp saatini 35 dakikaya ayarlıyoruz. 15. dakikanın sonunda (20 dakika kala) teriyaki sos, biber salçası ve baharatları bir kasede karıştırıp tavukların üzerine ekliyoruz ve süre bitip alarm ötünce servis ediyoruz :)



Hoşçakalın!