16 Eylül 2013 Pazartesi

kızlardan gün menüsü

İş arkadaşlarınız ne kadar keyifliyse iş yeriniz o kadar eğlenceli ve bol etkinlikli oluyor, hele de bizim gibi iştahlı ve becerikli bir grupla :) Bu sene azıcık geç kaldık, işbaşı yaptıktan taaa 5 gün sonra (!) yapabildik yeni eğitim öğretim yılının ilk beslenme etkinliğini :)

Her zaman böyle pasta börek yemeyiz; fırında tavuk güveç, tavuklu bulgur pilavı, mantar soslu makarna ve hatta sac böreği öğlen aralarında yapıp yediklerimizden aklımda kalanlar ama bu seferki tatlılarla tuzlularla tam bir gün menüsüydü :)

5 dakikada yapılan iş bölümü sonrasında fırında sodalı sigara böreği, kısır, haşhaşlı çörek, yaprak sarma, mercimek köftesi, patates salatası, elmalı pasta ve tiramisuda karar kıldık. Tarifleri bloguma yazabilmek için kızlara tek tek sordum notlar aldım :)

Sibel’in fırında sodalı sigara böreği


 Malzemeler:
1 kilo yufka
3 şişe soda
3 yumurta
Yarım su bardağı ayçiçek yağı
Yarım su bardağı zeytinyağı

Her bir yufkayı 8 eşit üçgene bölüyoruz; soda, yumurta ve zeytinyağından oluşan sosla ıslattığımız iki kat yufkayı peynirli ve maydanozlu harçla sarıp, üzerine yumurta ve çörekotu serpip fırına veriyoruz,  böreklerden günün sonunda 1 tane bile kalmadığını da ayrıca belirtmek isterim :)  

Zekine’nin haşhaşlı çöreği



Çörekleri Zekine hocamızın annesi Zöhre Teyze yapmış, Yağmur’un kınasında yiyip bayıldığımız ve artanları paketleyip eve götürdüğümüz bu çöreklerin tarifini daha sonra yazacağım :)

Nejla’nın kısırı



Nejla hocamın kısırının çok güzel olduğunu daha önce defalarca duymuştum ama yemek kısmet olmamıştı. Taze sarımsak ve kuru naneyle alıştığımız kısırlardan çok farklı ve lezzetliydi :)

Azıcık göz kararı olmak suretiyle malzemeler:

Yarım kilo kısırlık bulgur
2 orta boy domates
Yarım demet maydanoz
Yarım demet yeşil soğan
1 limon
Biber salçası
Domates salçası
Taze sarımsak
Kuru nane, Yedibahar, Kimyon, Pulbiber, Karabiber, Tuz ve Zeytinyağı

Bulguru ıslattıktan sonra domatesleri minik minik doğrayıp maydanoz ve yeşil soğanı kıyıyoruz. Ayrı bir kapta limon suyu, salçalar, baharatlar, doğranmış sarımsak ve yeşillikleri harmanlayıp şişen bulgurlarımızla karıştırıyoruz. Üzerine de zeytinyağı gezdiriyoruz ki parlak görünsün ;) Kısırdan o kadar çok yedim ki diyet miyet kalmadı :)

Zerrin’in yaprak sarması



Henüz tarifini alamadım ama ilk fırsatta yazma sözü vererek okulumuza bu sene tayini çıkan Zerrin hocamıza “aramıza hoş geldin” diyorum :)


Sümeyye’nin patates salatası



Malzemeler:

1 kilo patates
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
5-6 yaprak marul
Pul biber
1 limonun suyu
Sumak
Pul biber
Tuz
Zeytinyağı

Patatesleri haşlayıp ufak ufak doğruyoruz, kıydığımız yeşillikleri, limon suyu, zeytinyağı ve baharatları karıştırıyoruz. Yeşillikleri ve ekşisi o kadar yerindeydi ki tek kelimeyle ba-yıl-dım :)

Zeynep’in mercimek köftesi




Önce fırının sonra da tüpün azizliğine uğrayan Zeynep’ten köftesinin tarifini henüz alamadım ama ilk fırsatta yazacağım, nasıl da güzel olmuştu :)


Ayşe’nin elmalı pastası



Nişan için hazırlayıp ikram ettiğim elmalı pastamın hamuru da iç harcı da çok az şekerliydi, eğer “diyet umrumda değil, yemeklerimin tadı tuzu yerinde olsun” diyenlerdenseniz Ayşe’nin elmalı pastasını denemelisiniz ;)

Malzemeler:

Hamuru için:
Yarım paket margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1,5 çay bardağı şeker
1 su bardağı nişasta
3,5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 fiske tuz

İç harcı için:
4 orta boy elma
4 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın

Üzeri için:
Pudra şekeri

Yapılışı önceki tarifimde olduğu gibi, sadece şekli farkı. Tek tek hamur açıp rulolar yapmaya üşenirseniz Ayşe’nin tarifi pratik ve güzel görünümlü. Hamuru açıp çay bardağıyla yuvarlaklar kesiyoruz. İlk yuvarlağın üzerine elmalı harcımızdan koyup ikinci yuvarlağı üzerine kapatıyoruz. Kenarlarına çatalla bastırdıktan sonra ortasına bıçağın ucuyla artı işareti koyuyoruz ve fırına veriyoruz. İtiraf ediyorum diyet yapmak zorunda olmasam kendi şekersiz tarifim yerine hep bunu yapardım :)


kalorisi azaltılmış elmalı pasta için de TIK TIK 


Özen’in tiramisusu



Tiramisuyu daha önce verdiğim tarifteki gibi yaptım, ama bu sefer ara kattaki kek bitter çikolatalı ve bol kaloriliydi. Tek kişilik kuplar yerine borcam kullandım, servis ederken dilim dilim kestik. Bir de aramızda peynir yemeyenler olduğundan (bkz. Çiğdem :) ) paketi açmış olmama rağmen labne katmaktan son anda vazgeçtim ki kendisi en az 3 kez içinde peynir ve türevi olup olmadığını sordu :)

Tarifi için TIK TIK





Yeni eğitim – öğretim yılının hepimiz için çok güzel geçmesini diliyor ve Mustafa hocamızın tabağıyla veda ediyorum :)







Hoşçakalın! :)


4 Eylül 2013 Çarşamba

Damla Sakızlı Alaçatı Kurabiyesi

Çok çok özür dileyerek tarifimin diyet olmadığını belirtirim ama bu hiç yemeyeceğimiz anlamına gelmiyor, 1 taneden bir şeycik olmaz :))




Çeşme Alaçatı denilince aklıma gelen ilk şey damla sakızı. Türk kahvesinden kurabiyeye, muhallebiden lokuma, kekten dondurmaya kadar ne yediysem damla sakızlıydı ve hepsine ayrı ayrı bayıldım. Kurabiyeleri de minicik yapıp kahvenin yanında ikram ediyorlar,  ben de tıpkı Alaçatı'da yediklerim gibi yapıp kavanoza doldurdum ve çayla kahveyle küçük kaçamaklar yapıyorum :)

Malzemeler:

250 gram odasıcaklığında tereyağı
1 çay bardağı pudra şekeri
150 gram buğday nişastası
1 paket kabartma tozu
2 paket damla sakızlı vanilya
Aldığı kadar un


Yukarıdaki malzemeleri kullanarak kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuruyoruz ve minicik parçalar koparıp elimizle yuvarlıyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizip önceden ısıtılmış fırında 175 derecede 15-20 dakika pişiriyoruz. Kurabiyeleriniz ne kadar küçükse pişme süreniz de o kadar kısalır, o yüzden sık sık fırınınızı kontrol etmelisiniz.  


Ben bu malzemelerle 2 tepsi kurabiye elde ettim, siz ölçüleri artırıp azaltabilirsiniz. Ayrıca damla sakızlı vanilyadan 2 paket kullandım, daha yoğun sakız aroması için 3 pakete kadar çıkabilirsiniz. 


Ancak evdekiler ilk kez yiyeceklerse 1 paketi bile yeterli gelebilir.  








Pişerken büyüyor, üstleri çatlıyor kurabiyelerin..
Afiyet olsun! :)