Herkese merhaba,
Bugün size yeni keşfim (meğer
yıllardır marketlerde varmış da benim haberim yokmuş) mahlepli ve susamlı
kabartma tozuyla yaptığım zeytinli ve dereotlu margarinsiz poğaçanın tarifini
vereceğim.
Son zamanlarda poğaçalarımı
zeytinyağı ile yapıyorum. Hem margarin kullanmadığım için daha sağlıklı hem de
sızma zeytinyağı ile mis kokulu ve lezzetli poğaçalar elde ediyorum. İster maya
kullanıp 1 tatlı kaşığı mahlep ekleyin isterseniz de benim gibi mahlepli
kabartma tozu kullanın, ikisiyle de çok hoş oluyor. Çok sert, katı bir hamur
yoğurduğunuz takdirde kıtır kıtır kurabiyeler elde edersiniz, benimki ele
yapıştığı için zor şekil verilen cıvık bir hamurdu. O yüzden poğaçalarım da
yumuşacık oldu ;)
Aynı malzemelere ek olarak ceviz
de ekleyebilirsiniz. Hamur işlerinde dereotu ve zeytine ceviz kadar yakışan
başka bir şey daha yok sanıyorum. Aynı şekilde rendelenmiş kaşar ya da
sevdiğiniz başka bir peynir çeşidini de kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
2 yumurta (birinin sarısı üzerine
sürmek için ayrılacak)
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
Yarım çay kaşığı tuz
1 paket mahlepli ve susamlı
kabartma tozu
20-25 adet çekirdeksiz siyah
zeytin
Bir tutam kıyılmış dereotu
Aldığı kadar un
Tüm malzemelerle olabildiğince
cıvık, hafif ele yapışan (poğaçaların yumuşak olmasının tek şartı bu bence) bir
hamur yoğuruyoruz. İsterseniz yuvarlak isterseniz de benim yaptığım gibi hafif
ince uzun şekil vererek yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye aralıklı olarak
diziyoruz.
Yumurta sarısı sürüp susam
serpiştirdiğimiz (çörek otu da olur) poğaçaları önceden ısıtılmış 180 derecelik
fırında 20-25 dakika pişiriyoruz. Benimkiler minik minik olduklarından 20
dakika bile sürmeden piştiler ;)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder