Herkese merhaba,
Ani ve acil misafirlere sadece 10
dakikada hazırlayabileceğiniz, yumuşacık, lezzetli ve hafif bir börek tarifim var
size ;)
Daha kalın, yoğun bir börek
olmasını isterseniz yufka sayısını 3’e kadar çıkarabilirsiniz ama yufka sayısı
arttıkça tava ağırlaştığından ve böreği ters çevirmek benim gibi ince bilekli
bi kız için zorlaştığından 1,5 yufka kullanarak 2 ayrı börek elde etmeyi tercih
ediyorum genellikle.
Her aşamasını fotoğrafladım,
sanki böreği yanınızda yapıyormuşum gibi olsun diye. Aslında videoya da
çekebilirdik ama inşallah bir sonraki tarife :)
Malzemeleri 1,5 yufkalık tek
börek için yazıyorum, yufka miktarınıza göre artırabilirsiniz.
Malzemeler:
1,5 adet hazır yufka
¾ çay bardağı süt
¼ su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı rendelenmiş yağlı
peynir
1 tutam kıyılmış maydanoz
Tuz, pulbiber
Bir kapta peynir, kıyılmış maydanoz,
tuz ve pulbiberle iç harcımızı hazırlıyoruz.
Başka bir kapta da süt ve yağı
çırpıp böreğimizin sosunu yapıyoruz.
Kopardığımız yufka parçalarını tavanın ortasına yerleştirip sosumuzla ıslatıyoruz. Yarım yufkamızın da yarısını alıp gene küçük parçalar şeklinde yayıyoruz ve bu kez peynirli harcımızı döküp eşit olacak şekilde dağıtıyoruz.
Kalan çeyrek yufkayı da peynirli harcın üzerine kapatıp sosla biraz ıslatıp en alttaki yufkanın dışarıda kalan kısımlarını üzerine kapatıyoruz ve sosumuzdan 2-3 kaşık kadar döküp kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
Ara ara kontrol edip altı istediğiniz
kızarıklığa ulaşınca tavanın kapağı ya da düz bir tabak yardımıyla böreği ters
çeviriyoruz.
Kızarmış olan yüze de 1-2 kaşık sos döküp tekrar kapağı
kapatıyoruz ve diğer yüzünün kızarmasını bekliyoruz.
İşte bu kadar kolay ;)
Notlar: Ocağın ayarına dikkat
edin, fazla açarsanız içi pişmeden altını yakarsınız ki bu pek istediğimiz bir
durum değil. Bir de daha çıtır çıtır bir börek istiyorsanız en dışına
sürdüğünüz sos miktarını azaltabilirsiniz. Ayrıca peynir olarak yağlı, kolay
eriyen bir çeşit kullanırsanız dilimledikten sonra böreğin içinden dökülme
ihtimalini minimuma indirirsiniz.
Ben 6 yufkadan toplam 4 tava
böreği yaptım, her birini de 6’ya bölüp 24 dilim börek elde ettim. Siz de boş
bir vaktinizde benim gibi yapıp saklama kaplarına doldurup dondurucuya
atabilirsiniz. Çözdürüp ısıttıktan sonra yeni pişmiş gibi oluyor ;)
Herkese sevgiler :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder